Logotyp för Vimmerby kommun, länk till startsidan

Stadsmuseet Näktergalen

Här finner du information om Stadsmuseet Näktergalens pågående, kommande och avslutade utställningar. För uppdaterade öppettider, ring kommunens växel 0492-76 90 00 eller museet 0492-76 94 59

KOMMANDE UTSTÄLLNINGAR Med reservation för ändringar

VIMMERBYTRAKTEN I NÄRBILD

- var är fotot taget? Klurigheter utlovas

Utställningen som var tänkt att pågå mellan 21 nov - 16 januari 2021 får vänta på bättre tider. Stadsmuseet kommer vara stängt under vintern och förhoppningsvis kunna öppna igen, med sunt förnuft och utan trängsel, den 6 mars. Då visas utställningen

SLÖJD MED BUDSKAP

i samarbete med Kalmar läns hemslöjdsförening.

Stadsmuseet Näktergalen - Slöjd med budskap

Från 6 mars till 24 april 2021 kommer det att visas slöjd på Stadsmuseet Näktergalen Vimmerby. Har du en anknytning till Kalmar län och vill vara med och bidra? Olika material och tekniker är välkomna och temat är slöjd med bokstäver och budskap. Antingen slöjdar du något från grunden eller så återbrukar du något. Budskapet kan du t ex göra med karvsnitt, broderi, applikation, lera eller trådslöjd i din väv eller stickning. Det viktiga är att det inte är ett färdigt kit som någon annan har formgett utan att det är ditt budskap och att det är du som slöjdar.
Vill du ha inspiration? Klicka på länken från Hemslöjden i Skåne https://hemslojdeniskane.se/utstallningarlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster/ och scrolla ner till Bokstavligt slöjdat.

Inlämning av alster sker antingen till Stadsmuseet Näktergalen eller Hemslöjdens lokaler i Pukeberg. Frågor och funderingar? Kontakta thea.ostin@kalmarhemslojd.se tfn 0481-167 52 eller gunilla.gustafsson@vimmerby.se tfn 0492-76 90 82

Framflyttade "VIMMERBYTRAKTEN I NÄRBILD"

Såhär var utställningen "Vimmerbytrakten i närbild" upplagd. Ett närbildsfoto på t ex en byggnadsdetalj skulle ge funderingar om var kortet var taget...

Porten

För att få svar på frågan lyfter man på bladet och under finns ett till foto, taget på lite längre avstånd. De flesta bilder har också en förklarande text. Detta kort är taget i Gästgivarehagen, vid Östra Tullstugan.

Östra Tullstugan

Utställningen om

TIDNINGSSTADEN VIMMERBY

- sex redaktioner för sjutusen själar

är framflyttad till sommaren 2021. Preliminärt invigningsdatum är 5 juni


Stadsvandringen 12/9 är framflyttad. Vi hoppas återkomma med ett nytt datum under våren 2021.

Även "Leksakskvällen" den 1/9 är inställd och kommer att äga rum vid ett senare tillfälle


Välkommen till Stadsmuseet Näktergalen i sommar

Utställningen ”Gamla Wimmerby och lite leksaker” öppnade onsdagen den 10 juni kl. 18. Denna gång skedde invigningen i all enkelhet utan fika och särskilda festligheter. Den stora leksaksutställningen får vänta till nästa sommar, men samlaren Tobias Hultqvist har lämnat ett rejält smakprov som man kan fascineras av redan i år. Vi har även fyllt på med gamla Vimmerbybilder från arkivet och vårutställningen ”Gamla Wimmerby – staden mellan tullarna” är i det närmaste intakt.

Öppettiderna är aningen justerade. Mellan 11 juni – 12 september kommer stadsmuseet vara öppet onsdag-fredag kl. 12-16 samt lördagar kl. 11-14. Vi har alltså stängt måndagar och tisdagar, samt midsommarhelgen 19-20 juni.

FRAMFLYTTAT!! Tisdagen den 1 september hoppas vi kunna genomföra en "Leksakskväll" i Stadshusets Plenisal. Då är Tobias Hultqvist på plats och berättar mera om sitt samlande av leksaker. Den som har en leksak man vill veta mera om får gärna ta med den. Tobias har med sin 35-åriga erfarenhet, en bred kunskap som han gärna delar med sig av.

FRAMFLYTTAT!! Lördagen den 12 september är det meningen att bebyggelseantikvarie Richard Edlunds stadsvandring i Vimmerby ska gå av stapeln. Det är planerat två promenader, kl. 11 och kl. 14. Ingen föranmälan, start från Stadsmuseet Näktergalen.

Nu är ”vinterdelen” av vikskärmen tvättad. Besök utställningen så får du se hur motivet ser ut.

Besök vårutställningen med hjälp av din dator, surfplatta eller telefon.

Museiföreståndaren Gunilla Gustafsson guidar er genom "Gamla Wimmerby - Staden mellan tullarna". En utställning som gjorts i samarbete med Kalmar läns museum.

GAMLA WIMMERBY - Staden mellan tullarna

7 mars - 25 april 2020

Öppettider
7 mars - 25 april, onsdag-fredag kl 12-16, lördag kl 11-14
10 april, Stängt
19 mars och 23 april, kvällsöppet kl 17-19

Utställningen invigdes lördagen den 7 mars av Örjan Molander, chef för Kalmar läns museum.

I utställningen får vi ta del av stadens historia, ritningar, kartor och en avdelning med tips om byggnadsvård. Det visas även fina föremål till exempel Knut den stores mynt, franska tapeter från 1830-talet och en "hittad" vikvägg från 1800-talets första hälft med målade keruber.

Entré
50 kr vuxna, 20 kr skolungdom, årskort 100 kr.

Beskuren karta daterad 1648


10 juni - 12 september LEKSAKER

Minnen, nostalgi och glädje

 

RAGGARE, KNUTTAR & KANSKE NÅGRA MODS -
En livsstil och mer än bara ett intresse

23 november - 18 januari 2020

Om utställningen

Hojar, kläder, bilder, tidningsurklipp, motordelar, skivor och andra föremål blandades friskt. Vi hade till och med nöjet att visa upp fronten på en Oldsmobile.


SKOGEN -
Skafferi, arbetsplats, inkomstkälla, rekreationsplats och fattigmans tröja

12 juni - 14 september 2019
Om utställningen

Vad betyder skogen för oss? Den är arbetsplats, inkomstkälla, skafferi och rekreationsplats. Att ströva i skog och mark är för många ett livselixir. Forskning visar på hur närheten till skog och möjlighet att tillbringa tid där, är läkande och positivt för livskvalitén.

Men skogen är också en viktig näringsgren. Skogsindustrin är viktig för exporten, men likaså för våra inhemska sågverk och massaindustrier. För privata skogsägare är den många gånger en slags pensionsförsäkring men även ett stort fritidsintresse. Vissa förknippar säkert skogen i första hand med bär- och svampplockning, hur nyttjar vi dessa resurser?

Vad har vi för djur i skogen och hur förhåller vi oss till dem i form av jakt och annat? För ögats fägnad visas olika föremål och konsthantverk, sprunget ur vad skogen erbjuder.

På utställningen berättas också om en backstuga och hur personerna levde där i slutet av 1800-talet.

Text

Kontakt

Gunilla Gustafsson

Museiföreståndare
Stadsmuseet Näktergalen, Kommunstyrelseförvaltningen
Telefon: 0492-76 90 82
E-post: gunilla.gustafsson@vimmerby.se

Sidan senaste uppdaterad: