Logotyp för Vimmerby kommun, länk till startsidan

Stadsmuseet Näktergalen

Här finner du information om Stadsmuseet Näktergalens pågående, kommande och avslutade utställningar. Med reservation för eventuella ändringar.

Stadsvandringen 12/9 är framflyttad. Vi hoppas återkomma med ett nytt datum under våren 2021.

Även "Leksakskvällen" den 1/9 är inställd och kommer att äga rum vid ett senare tillfälle


Välkommen till Stadsmuseet Näktergalen i sommar

Utställningen ”Gamla Wimmerby och lite leksaker” öppnade onsdagen den 10 juni kl. 18. Denna gång skedde invigningen i all enkelhet utan fika och särskilda festligheter. Den stora leksaksutställningen får vänta till nästa sommar, men samlaren Tobias Hultqvist har lämnat ett rejält smakprov som man kan fascineras av redan i år. Vi har även fyllt på med gamla Vimmerbybilder från arkivet och vårutställningen ”Gamla Wimmerby – staden mellan tullarna” är i det närmaste intakt.

Öppettiderna är aningen justerade. Mellan 11 juni – 12 september kommer stadsmuseet vara öppet onsdag-fredag kl. 12-16 samt lördagar kl. 11-14. Vi har alltså stängt måndagar och tisdagar, samt midsommarhelgen 19-20 juni.

FRAMFLYTTAT!! Tisdagen den 1 september hoppas vi kunna genomföra en "Leksakskväll" i Stadshusets Plenisal. Då är Tobias Hultqvist på plats och berättar mera om sitt samlande av leksaker. Den som har en leksak man vill veta mera om får gärna ta med den. Tobias har med sin 35-åriga erfarenhet, en bred kunskap som han gärna delar med sig av.

FRAMFLYTTAT!! Lördagen den 12 september är det meningen att bebyggelseantikvarie Richard Edlunds stadsvandring i Vimmerby ska gå av stapeln. Det är planerat två promenader, kl. 11 och kl. 14. Ingen föranmälan, start från Stadsmuseet Näktergalen.

Nu är ”vinterdelen” av vikskärmen tvättad. Besök utställningen så får du se hur motivet ser ut.

Besök vårutställningen med hjälp av din dator, surfplatta eller telefon.

Museiföreståndaren Gunilla Gustafsson guidar er genom "Gamla Wimmerby - Staden mellan tullarna". En utställning som gjorts i samarbete med Kalmar läns museum.

GAMLA WIMMERBY - Staden mellan tullarna

7 mars - 25 april 2020

Öppettider
7 mars - 25 april, onsdag-fredag kl 12-16, lördag kl 11-14
10 april, Stängt
19 mars och 23 april, kvällsöppet kl 17-19

Utställningen invigdes lördagen den 7 mars av Örjan Molander, chef för Kalmar läns museum.

I utställningen får vi ta del av stadens historia, ritningar, kartor och en avdelning med tips om byggnadsvård. Det visas även fina föremål till exempel Knut den stores mynt, franska tapeter från 1830-talet och en "hittad" vikvägg från 1800-talets första hälft med målade keruber.

Entré
50 kr vuxna, 20 kr skolungdom, årskort 100 kr.

Beskuren karta daterad 1648

KOMMANDE UTSTÄLLNINGAR Med reservation för ändringar

10 juni - 12 september LEKSAKER

Minnen, nostalgi och glädje

 

21 november - 16 januari 2021 TIDNINGSSTADEN VIMMERBY

Sex redaktioner för sjutusen själarTIDIGARE UTSTÄLLNINGAR

RAGGARE, KNUTTAR & KANSKE NÅGRA MODS -
En livsstil och mer än bara ett intresse

23 november - 18 januari 2020

Om utställningen

Hojar, kläder, bilder, tidningsurklipp, motordelar, skivor och andra föremål blandades friskt. Vi hade till och med nöjet att visa upp fronten på en Oldsmobile.


SKOGEN -
Skafferi, arbetsplats, inkomstkälla, rekreationsplats och fattigmans tröja

12 juni - 14 september 2019
Om utställningen

Vad betyder skogen för oss? Den är arbetsplats, inkomstkälla, skafferi och rekreationsplats. Att ströva i skog och mark är för många ett livselixir. Forskning visar på hur närheten till skog och möjlighet att tillbringa tid där, är läkande och positivt för livskvalitén.

Men skogen är också en viktig näringsgren. Skogsindustrin är viktig för exporten, men likaså för våra inhemska sågverk och massaindustrier. För privata skogsägare är den många gånger en slags pensionsförsäkring men även ett stort fritidsintresse. Vissa förknippar säkert skogen i första hand med bär- och svampplockning, hur nyttjar vi dessa resurser?

Vad har vi för djur i skogen och hur förhåller vi oss till dem i form av jakt och annat? För ögats fägnad visas olika föremål och konsthantverk, sprunget ur vad skogen erbjuder.

På utställningen berättas också om en backstuga och hur personerna levde där i slutet av 1800-talet.

Text

Kontakt

Gunilla Gustafsson

Museiföreståndare
Stadsmuseet Näktergalen, Kommunstyrelseförvaltningen
Telefon: 0492-76 90 82
E-post: gunilla.gustafsson@vimmerby.se

Sidan senaste uppdaterad: 2020-08-29