Drama, teater

Kulturskolan har teaterkurser, på fritiden, för alla åldrar. Genom Kulturgarantin erbjuder vi alla femteklassare dramalektioner varje läsår. Upplägget för den frivilliga teaterverksamheten får ett helt annat utseende till hösten 2018.

Teaterlek 6-9 år (årskurs F-3)

Prova på teater på ett lekfullt sätt med drama och teaterövningar. Om deltagarna önskar kan det resultera i en föreställning för nära och kära.

Teater – Från 10 år (årskurs 4) och uppåt

Teater 1 - en termin

Här lär vi oss teaterns grunder genom drama och teaterövningar. Vi arbetar mycket med ensembleträning, men även kroppsmedvetenhet. Här ingår även grundläggande röstvård. Denna termins arbete bygger framförallt på improvisation.

Teater 2 - en termin

Tidigare erfarenheter motsvarande teater 1 krävs. Vi fortsätter och fördjupar vår ensembleträning, röstvård och kroppsmedvetenhet. Vi fokuserar på skådespelarträning. Vi börjar läsa manus och försöker skapa en förståelse för hur pjäser är uppbyggda. Vi avslutar terminen med en liten redovisning.

Teater 3 - ett läsår

Tidigare erfarenheter motsvarande teater 1 och 2 krävs. I detta steg utvecklar vi och ökar svårighetsgraden på skådespelarträningen. Vi kommer under två terminer att arbeta utifrån ett färdigt manus. Genom det praktiska arbetet med pjäsen får vi använda det vi lärt oss samt få förståelse och arbeta med scenografi, rekvisita, regi, smink, mask, ljud och ljus. Målet med detta är att gruppen ska ha en egen föreställning att visa som innehåller de element en teaterföreställning bör innehålla.

Gott och blandat – från 9 år (årskurs 3) och uppåt

Gott och blandat erbjuder en föreställningsinriktad verksamhet där du har kroppen som uttrycksmedel. Du får spela teater men mycket inslag av dans och sång.

Mask och smink – Från 10 år och uppåt

Här får du lära dig göra masker och scensminkningar. Vi kommer även att jobba med uppbyggnad av karaktärer och hur man framställer dessa på scenen. Detta kommer inte att leda till föreställning i första hand.

Regi – från 13 år och uppåt

Detta är för dig som kanske inte vill stå på scenen utan analysera pjäsen och få skapa en föreställning utifrån dina idéer. Du bör ha gått teater 1-3 innan denna kurs. Samarbete kommer att ske med teater 3 och ev. skapandet av egna föreställningar.

Föreställningar

Föreställningsarbete kommer att ske med bland annat Regieleverna. Information om vad som sätt upp och vilka som kan söka som skådespelare, sker löpande. Om det är många sökanden till samma pjäs kan det bli personer som inte kommer med i just den föreställningen.

Alla kurser blir åldersindelade i den mån det går.

Bra att veta
Ålder: Från 6 år
Form: I grupp
Lektionstid: 45–90 minuter
Tillgång till plats: God


Mer information

Kontakt

Linnéa Nestor

Teaterpedagog
Vimmerby Kulturskola
Telefon: 0492-76 98 50
E-post: linnea.nestor@vimmerby.se

Sidan senaste uppdaterad: 2019-03-19