Du är här: Hem / Stöd & omsorg / Stöd och omsorgsnyheter / Vimmerby kommun går över till digitala trygghetslarm

Vimmerby kommun går över till digitala trygghetslarm

Publicerad den 9 april 2018 Stöd & omsorg

I Vimmerby finns det närmare 400 äldre och personer med funktionsnedsättning som har trygghetslarm som en extra säkerhet.  De kommer nu att få byta från analoga till digitala trygghetslarm.

Alla personer som har larm får skriftlig information om förändringen. Vi börjar med att byta ut larmen hos dem som bor på platser där det aviserats att kopparnätet ska stängas ner.


Vad är ett trygghetslarm?

Personer som har trygghetslarm kan dygnet runt påkalla hjälp genom att trycka på den larmknapp som bärs runt handleden eller i ett band runt halsen. Larmet är tänkt att användas när något oförutsett händer. En larmcentral besvarar larmen från flera kommuner. Larmcentralen kan prata med den som larmat via en högtalarfunktion. Om det behövs kontaktar sedan larmcentralen personal från hemtjänsten som åker hem och hjälper den som larmat.

Varför byter vi till digitala trygghetslarm?

De analoga trygghetslarm som Vimmerby kommun ännu använder kräver fast telefoni med abonnemang från Telia för driftssäkerheten.

Allt fler hushåll har bara ett mobilabonnemang eller telefon via datanätet (IP-telefoni). De fasta telefonnäten i Sverige minskar också och alla kommer inte att kunna ha fast telefon. Därmed är de analoga larmen omoderna. Skiftet till digitala trygghetslarm pågår i hela Sverige.

De digitala trygghetslarmen är ännu säkrare för de personer som har larm och i själva larmdosan finns allt som behövs för att larmet ska fungera. Den som har trygghetslarm behöver inte längre ha ett telefonabonnemang för att ha trygghetslarm.

Hur görs förändringen?

Alla personer som har trygghetslarm får skriftlig information. Larmansvariga inom hemtjänsten kommer och byter ut utrustningen till det nya digitala trygghetslarmet.

Vi börjar med att byta ut larmen hos dem som bor på platser där det aviserats att kopparnätet ska stängas ner. Planeringen är att förändringen ska vara genomförd för alla under juni 2018.

Märker den som har trygghetslarm någon skillnad?

Personer som har trygghetslarm kommer fortfarande att ha en larmdosa hemma och en larmknapp att trycka på när personen behöver hjälp. Det är samma larmcentral som svarar vid larm. Kostnaden för att ha trygghetslarm ändras inte 2018. 

Sidan uppdaterad den 9 april 2018