Du är här: Hem / Stöd & omsorg / Hälso- och sjukvård i kommunen, ansvarsfördelning mellan kommun och landsting / Hemsjukvård

När du har behov av hemsjukvård eller av hembesök

Huvudregeln är att du som har behov av hälso- och sjukvård i första hand kontaktar din hälsocentral. Det är alltid hälsocentral och sjukhus som ansvarar för läkarinsatser.

Hemsjukvård

Hemsjukvård är hälso- och sjukvårdande insatser som utförs i ditt hem om ditt behov är långvarigt och du inte kan ta dig till läkare eller distriktssköterska på hälsocentral.

Exempel på hemsjukvård kan vara hjälp med dina mediciner, injektioner, såromläggning eller provtagning. Om du tror att du är i behov av hemsjukvård kontaktar du din läkare eller distriktssjuksköterska på din hälsocentral. Därefter sker en planering och en bedömning om vilka hälso- och sjukvårdsinsatser du kan vara i behov av. Hemsjukvård är avgiftsbelagt.

Hembesök

Hembesök är hälso- och sjukvårdande insatser som tillfälligt utförs i ditt hem då du inte kan ta dig till läkare eller distriktssköterska.

Om du tror att du är i behov av hembesök kontaktar du din läkare eller distriktssköterska på din hälsocentral. De gör en bedömning av ditt behov av hembesök och ger kommunens sjuksköterskor ett uppdrag att besöka dig i hemmet. Hembesöket är avgiftsbelagt

Dela och tipsa

Använd sociala medier för att dela och tipsa om den här sidan. Läs mer om Vimmerby i sociala medier

Facebook Twitter Delicious
Sidan uppdaterad den 26 oktober 2017

Kontakt


  • Enhetschef för hälso- och sjukvårdsenheten
    Direkt: 0492-76 94 19

Kontakt vid behov av hälso- och sjukvård

Huvudregeln är att du som har behov av hälso- och sjukvård i första hand kontaktar din hälsocentral. Det är alltid hälsocentral och sjukhus som ansvarar för läkarinsatser.

Landstinget i Kalmar län:
Vimmerby hälsocental,
vxl 0492-175 00.
Tidsbeställning, distriktsläkare
0492-176 00.
Akut sjukdom dygnet runt
0492-176 00.