Du är här: Hem / Räddning & säkerhet / Vardagssäkerhet / ICE-nummer i mobiltelefonen

ICE-nummer i mobiltelefonen

Genom mobiltelefonen får räddningspersonalen ett bra hjälpmedel när de behöver komma i kontakt med anhöriga till skadade och sjuka. Det kan dock vara svårt att avgöra vilken person i telefonboken som är rätt att ringa. Men om det finns minst en kontakt med rubriken ICE (In Case of Emergency, översatt till svenska ”I händelse av nödläge”) underlättas sökandet väsentligt.

Gör så här

 • Skriv ICE+namn som rubrik på kontakten i telefonboken. Lägg gärna till vilken typ av anhörig det handlar om. Till exempel ICE Louise fru eller ICE Kajsa syster.
 • Skriv dina ICE-nummer med landskod, det vill säga +46 sedan telefonnumret utan den första nollan. Detta för att numret även ska fungera när du vistas utomlands.
 • Se till att telefonnumren du anger är nummer där ICE-kontakten lätt kan nås.
 • Informera den eller de personer du lagt som ICE-kontakt och meddela om du har några allergier, sjukdomar eller tar mediciner.
 • Lägg gärna in mer än ett ICE-nummer, ICE 2, ICE 3 och så vidare.
 • Provring dina ICE-nummer för att försäkra dig om att numren stämmer.

Tips

Om du vill undvika att din mobiltelefon presenterar dina kontaktpersoner som ICE när de ringer till dig kan du lägga in tecknet * direkt efter numret till din ICE-kontakt. Numret kommer ändå att fungera om man behöver ringa din ICE-kontakt i en allvarlig situation.

OBS! Denna funktion fungerar inte i vissa Sony Ericsson-modeller, så prova ring din ICE-kontakt efter du lagt till *-symbolen. Om du ej kopplas fram fungerar inte denna funktion på din mobil. Du måste då ta bort * för att kunna ringa ut till din ICE-kontakt. Detta problem håller på att åtgärdas men är tyvärr ännu inte löst.

Sidan granskad den 25 januari 2018

Kontakt


 • Växel: 0492-76 90 00
  Direkt: 0492-76 93 30 (huvudstation)
  Mobil: 070-297 25 08 (räddningschef i beredskap Vimmerby)
  Fax: 0492- 132 60
  Lundgatan 15
  598 40 Vimmerby