Du är här: Hem / Räddning & säkerhet / Vardagssäkerhet / Beredskap i hemmet / Mat

Mat

Man bör ha ett matförråd hemma som räcker ungefär för en vecka. Välj konserver som är lätta att hantera och har lång hållbarhet. Det viktigaste är att man tycker om maten och att den mättar. Öppna inte kyl och frys i onödan. Oöppnad behåller den kylan i flera dagar, även utan ström.

Mathållning

  • Med gas- eller vedspis blir matlagningen inga problem vid elavbrott.
  • Om du inte har gas- eller vedspis kanske du kan använda ditt campingkök. Placera dock inte campingköket ovanpå den vanliga spisen. Fettet i spisfläkten kan antändas och brand uppstå.
  • Du får aldrig någonsin använda träkolsgrill inomhus. En träkolsgrill avger kolmonoxid som är en dödlig gas även i mycket små mängder.
  • Ha ett lager konservburkar hemma. Konserver lagras ju i rumstemperatur och innehåller ofta lättlagad mat.
  • En vanlig frys klarar sig i lite drygt ett dygn, om du inte öppnar den. Märker du att elavbrottet blir längre än så och utomhustemperaturen är den rätta kan du alltid förvara frysvarorna på till exempel balkongen.
  • Ett kylskåp bör inte hålla en temperatur under åtta grader. Om det är kallare än så utomhus kan du isolera en kartong eller dylikt med till exempel tidningspapper eller frigolit innan du stoppar ned kylvarorna i den och ställer den utomhus. Då minskar frysrisken.
Sidan granskad den 24 januari 2017