Du är här: Hem / Räddning & säkerhet / Räddningstjänsten / Förebyggande/utbildning / Förebygga brand

Förebygga brand

Varje år inträffar tusentals bränder i bostäder som är så allvarliga att räddningstjänsten behöver larmas. Antalet små bränder och tillbud som inte kommer till vår kännedom är säkert många fler. Vi måste tillsammans se till att bränderna och tillbuden blir så få som möjligt.

Vanliga brandorsaker i våra hem är elfel och överhettningar av olika slag, till exempel brand i TV, diskmaskin eller torktumlare. Lämna ALDRIG din bostad med någon maskin igång! Andra vanliga orsaker till brand i hemmet är kvarglömda levande ljus eller att man har glömt att ta bort kastrullen/stekpannan från den påslagna plattan.

Läs goda råd på Brandskyddsföreningens hemsida (klicka på "Privatpersoner") och på Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps hemsida.

Skaffa brandvarnare!

De flesta som omkommer i bränder dör av brandgaser. Därför måste du se till att du snabbt blir varnad. Det bästa sättet är att skaffa dig minst en brandvarnare. Idag kostar den under hundralappen och är lätt montera.

Brandvarnaren ska placeras på den högsta punkten i din bostad eftersom röken stiger uppåt. Har du flera våningar bör det finnas en brandvarnare på varje våning. Placera aldrig brandvarnaren i köket eller i närheten av en öppen spis eller kakelugn.

Byt batteri!

Brandvarnaren drivs av ett "vanligt" batteri, som normalt varar i ett år. En god regel kan därför vara att du byter batteriet den 1:a advent varje år. Är du osäker på om din brandvarnare fungerar kan du trycka på testknappen eller tända en tändsticka under den.

När batteriet börjar ta slut piper brandvarnaren. Detta hör du inte om du är bortrest några dagar. Därför bör du alltid testa din brandvarnare när du kommer hem. Ska du sova borta och vill känna dig trygg kan du ta med dig en resebrandvarnare.

Att tänka på

  • Sätt upp en påminnelselapp "Glöm ej ljusen" på insidan av ytterdörren!
  • Ha aldrig dukar eller levande ljus på din TV. Placera aldrig din TV i bokhyllan. Ta också för vana att stänga av strömbrytaren när du slutar titta.
  • Dra ut kontakten när du använt kaffekokaren och brödrosten!
  • Se till att filter och spisfläkt är rengjorda från fett!
  • Se till att cigarettfimpar är ordentligt släckta innan du slänger dem
  • Byt ut gamla och trasiga stickproppar, uttag och sladdar
  • Använd aldrig högre watt på glödlamporna än vad som anges
  • Torka aldrig kläder på ett el-element

Elfel och överhettningar av olika slag är vanliga när det gäller tvätt- och diskmaskiner och torktumlare. Därför ska du aldrig tvätta, diska eller torktumla när du lämnar bostaden.

Sidan granskad den 24 januari 2017