Du är här: Hem / Räddning & säkerhet / Krisinformation / Viktigt Meddelande till Allmänheten

Viktigt Meddelande till Allmänheten

Viktigt Meddelande till Allmänheten (VMA) är en varning till allmänheten vid till exempel gasutsläpp, en stor brand eller annan allvarlig olycka.

Som en viktig samhällsaktör gör vi naturligtvis allt som står i vår makt för att förebygga kriser. Men ibland är både oturen och olyckan framme, och då gäller det att hantera situationen så snabbt som möjligt, även när det gäller information och varningar. Därför använder vi ett system som heter VMA, Viktigt Meddelande till Allmänheten, bestående av radio, tv och utomhusljudsignaler (hesa Fredrik).

Snabbare varning. Ökad trygghet.

För att nå ut till ännu fler människor vid en eventuell stor händelse och ytterligare öka tryggheten, kompletteras nu VMA med varningar via telefon. Det innebär att du kan bli varnad direkt om något händer i ditt område.

Du vet väl hur den låter?

Sju sekunder ton och sedan 14 sekunder tystnad – under minst två minuter, det är VMA-signalen.När du hör VMA-signalen ska du genast

  • gå inomhus
  • stänga dörrar, fönster och ventilation
  • lyssna på radio och titta på tv och text-tv

När faran är över kommer en ny signal. Faran-över-signalen är en enda lång ton som är mellan 30 och 40 sekunder lång.

Sidan granskad den 24 januari 2017

Kontakt

Test av signalen

VMA-signalen och faran-över-signalen testas första helgfria måndagen i mars, juni, september och december. Då låter först VMA-signalen och därefter faran-över-signalen.