Du är här: Hem / Räddning & säkerhet / Krisinformation / Stöd- och krisjourer

Stöd- och krisjourer

Kanske är du är ledsen eller orolig och behöver få prata med någon? Kanske behöver du någon som lyssnar och förstår, eller som kanske kan hjälpa dig eller ge dig råd i en fråga? Här hittar du beskrivningar av och telefonnummer till sådana jourer.

Det finns många jourer som erbjuder stöd, hjälp och rådgivning. Många av jourerna är bemannade dygnet runt alla årets dagar och du som ringer får vara anonym. De flesta drivs av ideella organisationer.

Röda Korsets telefonjour

Till Röda Korsets telefonjour kan alla som behöver någon att tala med ringa anonymt.

Jouren består av utbildade, frivilliga personer med tystnadsplikt. Röda Korsets telefonjour når du på 0771-900 800 under alla dagar mellan klockan 14.00 till 22.00.

Kostnaden för samtalet är densamma som för ett lokalsamtal.

Rädda Barnens föräldratelefon

När du känner att du behöver stöd i ditt föräldraskap. Då kan du ringa Rädda Barnens föräldratelefon som bemannas av frivilliga som själva är föräldrar med lång erfarenhet av att vara det. För att få arbeta i föräldratelefonen har de gått igenom en utbildning hos Rädda Barnen och en intervju där psykolog bedömt den personliga lämpligheten.

Du når Rädda Barnens föräldratelefon på 020-786 786. De har telefontider enligt följande: måndag klockan 12.00 till 21.30, tisdag till fredag klockan 18.00 till 21.00 och på lördag och söndag klockan 13.00 till 16.00

Samtalen är anonyma och kostar en markering.

Kvinnojourer

Kvinnojourerna hjälper på olika sätt kvinnor som är våldsutsatta. Här kan du få tillfälligt stöd eller möjlighet till skyddat boende. Kvinnojouren i Hultsfred och Vimmerby har telefonnummer: 0495-106 19.

Primärvården i Vimmerby

Telefonnummer dagtid: 0492-175 00.

Akutsjukvården vid Västerviks sjukhus

Telefonnummer dygnet runt: 0490-86 000.

SOS Alarm

Tänk på att som våldsutsatt kvinna kan du alltid kontakta SOS Alarm på larmnumret 112!

Polisen

Telefonnummer dygnet runt: 114 14.

Jourhavande kompis

Jourhavande kompis är en telefonjour för barn och ungdomar upp till 25 år. De som sitter i jouren är själva unga och inga experter. De vill vara ett stöd, en första kontakt och en hjälp till självhjälp. Verksamheten är rikstäckande och administreras av Röda Korsets ungdomsförbund.

Jourhavande kompis når du på 020-22 24 44 från måndag till fredag mellan klockan 18-22, och på lördag och söndag mellan klockan 14-18.

Brottsofferjouren

Brottsofferjourernas riksförbund, BOJ, är en ideell organisation med lokala brottsofferjourer runt hela landet. BOJ är religiöst och partipolitiskt obundet.

De lokala brottsofferjourerna ger kostnadsfritt information, hjälp och stöd till brottsoffer och vittnen. Stödpersonerna som arbetar på jourerna har avgivit tystnadslöfte.

Brottsofferjouren i Hultsfred och Vimmerby har telefonnummer: 0495-128 18.

BRIS Vuxentelefon - om barn

Barnens rätt samhället, BRIS, erbjuder även vuxna en möjlighet till hjälp genom BRIS Vuxentelefon - om barn. Om du har frågor eller eller behöver råd om något som rör barn så kan du som vuxen ringa BRIS Vuxentelefon. Det behöver inte handla om dina egna barn och du kan också få råd om vart du ska vända dig för ytterligare hjälp.

BRIS Vuxentelefon nås på 077-150 50 50 och är öppen måndag till fredag klockan 10-13.

Du kan självklart vara anonym när du ringer. Samtalskostnaden är som för ett vanligt sverigesamtal.

BRIS - Barnens Hjälptelefon

Till BRIS 116 111 kan alla under 18 år ringa och prata med en vuxen om vad som helst. Det är gratis och ditt nummer syns inte på våra telefoner. Man kan inte heller se på telefonräkningen att du har ringt. Däremot kan du själv behöva rensa i samtalslistan efteråt, om du inte vill riskera att numret till BRIS 116 111 syns bland senast uppringda nummer. Du behöver inte tala om vem du är och du bestämmer själv vad du vill prata om. Behöver du mer hjälp av oss, be att få prata med en BRIS-kurator.

Barnens Hjälptelefon når du på nummer 166 111 alla dagar mellan klockan 10.00-22.00 förutom på onsdagar mellan 13:00-16:00 då telefonen är stängd.

Du kan också kontakta Barnens rätt i samhället via deras hemsida. Se länk till höger.

Dela och tipsa

Använd sociala medier för att dela och tipsa om den här sidan. Läs mer om Vimmerby i sociala medier

Facebook Twitter Delicious
Sidan granskad den 24 januari 2017