Du är här: Hem / Pressrum / Pressmeddelanden / Vimmerby deltog på vänortsträff i Joniskis
Kommunledningen i Joniskis och representanter från Vimmerby kommun på en gruppbild

Vimmerby deltog på vänortsträff i Joniskis

Publicerad den 5 juli 2016 Övergripande information

Under helgen 1-3 juli 2016 genomfördes kulturfestivalen ”Stadens Dag” i Joniskis, Litauen och representanter från Vimmerby kommun deltog tillsammans med sju andra vänorter till Joniskis som kommer från Polen, Tyskland, Estland, Lettland och Moldavien. Från Vimmerby deltog fullmäktiges ordförande Lennart Nygren (S), Daniel Nestor (S) och kanslijurist/internationell samordnare Therese Jigsved.

På fredagen fick delegationen från Vimmerby träffa kommunledningen och fick information om genomförda EU-projekt samt hade diskussion om möjliga framtida samarbeten. Det blev besök på Joniskis ungdomscenter, de två synagogorna i Joniskis som numera fungerar som samlingslokaler, lunchmöte med Joniskis Rotaryklubb, träff med den socialdemokratiska partigruppen i Joniskis, besök på barnhemmet i Zagare samt ett besök på torget i Zagare.

På fredagskvällen genomfördes en rockkonsert med ungdomar från Joniskis ungdomscenter och därefter var det en öppningsceremoni med temat ”Joniskis under flera århundraden”. På lördagen gick en lång parad genom staden med representanter från kommunen, vänorterna och föreningar av olika slag och alla samlades sedan vid kulturcentrum. Det blev dansuppvisning av ungdomar från flera vänorter som deltagit på sommarläger i Joniskis, utdelningar och hedersomnämnanden samt dansuppvisning av folkdanslag från Joniskis, men också från vänorterna i Lettland, Moldavien och Polen. Kvällen avslutades med middag och fyrverkerier.

 – Festivalen är en hyllning till Joniskis av dess invånare och jag är imponerad av deras rika kulturliv och den stämning som festivalen skapar, säger fullmäktiges ordförande Lennart Nygren (S). Att diskutera frågor och jämföra hur andra gör är viktig omvärldsbevakning fortsätter han.

 – Vi hoppas kunna utveckla vänortssamarbetet framöver, säger Therese Jigsved. Att samverka med andra länder känns allt viktigare med tanke på vad som händer i världen. Fred och frihet är ingen självklarhet och vi har mycket att lära av varandra.

Sidan uppdaterad den 5 juli 2016

Kontakt

Bildtext

Möte med kommunledningen i Joniskis, fr vänster Lennart Nygren (S), Daniel Nestor (S), vice borgmästare Vaida Aleknaviciene, borgmästare Gediminas Cepulis, Therese Jigsved, näringslivschef Vilija Aleksiene och kommunchef Aivaru Rudnicku.