Du är här: Hem / Pressrum / Pressmeddelanden / ”Sveriges bästa Upplevelse”

Astrid Lindgrens Värld är den bästa upplevelsen i Sverige

Publicerad den 21 oktober 2011 Politik & förvaltning

Astrid Lindgrens Värld erbjuder den bästa upplevelsen i Sverige. Det anser norska, finska, danska, tyska, italienska, franska, brittiska och ryska researrangörer. Resultatet blev klart på Svenska Turistgalan.

Övriga finalister var Junibacken, Fotografiska, Stockholm Adventures, Skansen, Selma Spa, Kosta Boda Art Hotel och Kungsleden. Prisutdelare var kulturminister, Lena Adelsohn Liljeroth.

Det internationella priset TRIP Global Award delas för fjärde året ut till ”Den bästa upplevelsen i Sverige”. Bakom utmärkelsen står Rese- och Turistnäringen i Sverige (RTS).

Så här går det till;

I varje land på de viktigaste utlandsmarknaderna för Sverige när det gäller turism, Norge, Finland, Danmark, Tyskland, Italien, Frankrike, Storbritannien, och Ryssland väljs en jury ut som består av researrangörer från respektive land, totalt deltar drygt 30 olika researrangörer i juryarbetet. De nominerar fritt de platser i landet som erbjuder den bästa upplevelsen i Sverige. Det sätts ihop en lista på de 8 platser som har blivit nominerade flest gånger och de bjuds in till galan igår kväll på Berns i Stockholm, vid 22 tiden igår kväll började poängutdelningen och den kan liknas vid ”Eurovision Song Contest”. Vi blev inbjudna till ett Green Room och ambassadörerna från respektive land, det vill säga Norge, Finland, Danmark, Tyskland, Italien, Frankrike, Storbritannien och Ryssland läste upp rösterna en efter en, dvs. delade ut poäng från 1 – 8.. Det var verkligen olidligt och sjukt spännande att sitta där vartefter poängen trillade in, när 7 av 8 länder hade röstat så var ställninge i topp, Skansen 45 poäng och Astrid Lindgrens Värld 45 poäng, det innebar att Finland som var sista land fick avgörandet i sina händer, när det sen sa ”6 poäng går till Skansen” och vi inte fått våra poäng ännu av Finland insåg vi att det gick hela vägen, vi fick 7 poäng och vann alltså med 1 poäng över Skansen!, 52 mot 51 !! Vi fick 3 stycken 8 poängare av Norge, Danmark, Tyskland, 7 poäng av Finland och mellan 4 och 6 poäng av de övriga länderna.

Sidan uppdaterad den 21 oktober 2011