Du är här: Hem / Pressrum / Pressmeddelanden / Socialförvaltningen gör Lex Sarah-anmälan efter att ett larm inte installerades
Trygghetslarm saknades hos person med hemtjänst

Socialförvaltningen gör Lex Sarah-anmälan efter att ett larm inte installerades

Publicerad den 9 oktober 2014 Övergripande information

Socialförvaltningen gör en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) sedan en sjuksköterska uppmärksammat att ett trygghetslarm inte installerats hos en person med hemtjänst.

Socialförvaltningen har utrett en händelse inom äldreomsorgen och ett allvarligt missförhållande har konstaterats. Därför anmäls nu händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) enligt Lex Sarah.

 

Den händelse som utgör grunden till anmälan handlar om ett trygghetslarm som inte installerats trots att en person med hemtjänst beviljats larm. Personen ramlade i sin bostad och när sjuksköterskan anlände uppmärksammades att trygghetslarm saknades.

– Under sommaren bidrog bland annat flera återkommande åskoväder till att ett stort antal larm gick sönder. Samtidigt var det stor efterfrågan på larm hos leverantören som inte kunde leverera i önskad takt, säger Hanna Alsér.

 Socialförvaltningen har som regel att brukaren ska ges möjlighet att ansöka om andra insatser i avvaktan på larm som inte kan installeras inom den tidsram som getts. I detta fall gjordes ingen återkoppling till personen i fråga.

– Händelsen har utgjort ett allvarligt missförhållande eftersom personen i samband med händelsen inte kunde påkalla hjälp. Hade någon annan insats erbjudits och godtagits, hade chansen varit större för personen att snabbare får hjälp, säger Hanna Alsér och fortsätter:

– Vi ska nu ta fram skriftliga rutiner för hur kommunikationen ska hanteras när en beslutad insats inte kan verkställas inom angiven tidsram. 

Sidan uppdaterad den 9 oktober 2014

Kontakt