Du är här: Hem / Pressrum / Pressmeddelanden / Så gick det i årets miljöranking

Så gick det i årets miljöranking

Publicerad den 29 juni 2017 Övergripande information

Aktuell Hållbarhet har presenterat sin miljöranking som mäter kommunernas ambition och aktivitet inom miljöområdet. Bland Sveriges 290 kommuner placerar sig Hultsfreds kommun på plats 90 och Vimmerby kommun på plats 107.

För nionde året i rad har Aktuell Hållbarhet rankat Sveriges miljöbästa kommuner. Hultsfreds kommun placerar sig på plats 90 i rankingen. Jämfört med förra året tappar de 21 placeringar. Vimmerby kommun fortsätter däremot att klättra i rankingen för fjärde året i rad. I år placerar de sig på plats 107. Det är en förbättring med 21 placeringar.

– Det är intressant att jämföra rankingar från år till år men det viktigaste är att rankingen kommunicerar hur Sverige utifrån kommunperspektivet jobbar för hållbara och smarta samhällen, säger Arvid Lindblad som är hållbarhetsstrateg på Hultsfred-Vimmerby miljö- och byggnadsförvaltning.

Rankingen baseras på Aktuell Hållbarhets egen enkät om kommunernas miljöarbete men också frågor från Boverkets miljömålsenkät och Vattenmyndighetens kommunenkät. Frågorna handlar bland annat om kemikalier, upphandling och naturvård.

– Rankingen bygger på aktuella frågor och nyckeltal, vilket innebär att vi får några nya frågeställningar varje år. Dessa frågor stödjer oss i vårt fortsatta arbete, säger Arvid Lindblad.

Femma och sjua i Kalmar län

I Kalmar län placerar sig Hultsfreds kommun på femte plats och Vimmerby kommun på sjunde plats. Medelpoängen i Kalmar län är 17,88. Både Hultsfreds kommun (18,75) och Vimmerby kommun (17,99) får högre poäng.

– Det är positivt att vi är över medelpoängen. För att i kommande års rankingar placera oss bättre krävs uppryckning inom flera aspekter, säger Arvid Lindblad.

Hela kommunrankingen hittar du på: kommunrankning.miljobarometern.se.

Sidan uppdaterad den 29 juni 2017

Kontakt


  • Avdelningschef för utvecklingsavdelningen
    Direkt: 0495-24 14 25