Du är här: Hem / Pressrum / Pressmeddelanden / Resultat i folkomröstningen

Resultat i folkomröstningen

Publicerad den 22 februari 2016 Övergripande information

Valkansliet har nu räknat samtliga röster som inkommit i folkomröstningen om skolnedläggningen.

– Arbetet har flutit på bra och vi blev klara tidigare än vi trott. Jag vill ge en eloge till alla valarbetare som arbetat under folkomröstningen och tacka för ett bra jobb, säger Annika Högberg, ordförande i valnämnden.

Totalt 6 504 av de 12 248 röstberättigade i kommunen valde att rösta i valet om skolnedläggning. Under måndag förmiddag har samtliga kuvert öppnas och rösterna har räknats.

– När vi öppnat alla kuvert och räknat så är det officiella valdeltagandet 6 513. Det innebär att det troligast slunkit igenom någon röstsedel av de som lagt två röstsedlar i samma kuvert. En differens på nio röster är inom felmarginalen och helt acceptabelt, säger Annika Högberg, ordförande i valnämnden.

Tre alternativ fanns att välja på:

A – jag röstar för att lägga ner skolorna i Gullringen och Djursdala samt förskolan i Pelarne

B – Jag röstar för att bevara skolorna och förskolorna på landsbygden i Vimmerby kommun under den här mandatperioden och överlåter åt kommunens förtroendevalda att besluta om besparingen på andra områden inom skola och förskola

C – Jag väljer att inte ta ställning i frågan

Av de 6 513 röster som inkommit var 36 röster ogiltiga.

– Det är exempelvis de som skrivit på röstsedeln eller röstsedlar som är hopvikta. Men man behöver inte vara orolig för att en röstsedel som fått lim på sig på grund av att kuvertet inte gått att klistra igen inte räknats som giltig. Alla sådana röstsedlar är godkända, säger Annika Högberg.

Arbetet med att räkna rösterna har flutit på bra.

– Jag vill ge en eloge till alla valarbetare som arbetat under folkomröstningen och tacka för ett bra jobb, säger Annika Högberg.

Nedan följer en sammanställning av hur många röster som respektive alternativ fått:

Alternativ A

606 röster

9,3 %

Alternativ B

5 644 röster

86,65 %

Alternativ C

227 röster

3,5 %

Ogiltiga

36 röster

0,5 %

Sidan uppdaterad den 22 februari 2016