Du är här: Hem / Pressrum / Pressmeddelanden / Rapport om övergrepp inom äldreomsorgen utreds

Rapport om övergrepp inom äldreomsorgen utreds

Publicerad den 7 april 2015 Övergripande information

Inom äldreomsorgen har det gjorts en Lex Sarah-rapport om att en brukare kommit in i en annan brukares lägenhet och haft för avsikt eller faktiskt utsatt denna person för sexuella övergrepp. Eftersom det handlar om ett missförhållande så utreds nu händelsen internt.

Karin Holmgren, som är verksamhetschef för äldreomsorgen, bekräftar att det inträffat en händelse på ett av kommunens äldreboenden som nu utreds inom bestämmelserna för lex
Sarah. Karin Holmgren berättar:
– ”Det var i samband med att nattpersonalen besökte brukarens lägenhet under natten som det upptäcktes att en annan brukare stod böjd över henne. Den andra brukaren kysste henne och personalen uppfattade att han hade handen på nedre delen av hennes kropp, personalen ledde bort brukaren från kvinnan.” Karin Holmgren fortsätter:
– ”De omedelbara åtgärder som vidtogs under natten var att personalen låste om den brukare som utsatts för övergreppen.  Sjuksköterska tillkallades också. Anhöriga till brukarna informerades dagen efter händelsen, och händelsen är polisanmäld. De båda brukarna finns inte längre på samma plats.

Hanna Alsér, kvalitetssamordnare vid socialförvaltningen, bekräftar att en lex Sarah-rapport inkommit rörande händelsen och att utredning nu kommer genomföras av ansvarig chef som sedan lämnar sin utredning till Hanna Alsér. – ”Vi har en skyldighet gentemot våra brukare att garantera en trygg och säker tillvaro, och inleder omedelbart en intern utredning för att utreda händelsen och förhindra att något liknande sker igen. Det är polisen som utreder det misstänkta brottet.

 

Sidan uppdaterad den 7 april 2015

Kontaktuppgifter


  • Kvalitetssamordnare
    Direkt: 0492-76 95 39

  • Verksamhetschef för verksamhetsområde äldreomsorg
    Direkt: 0492-76 95 38