Du är här: Hem / Pressrum / Pressmeddelanden / Miljö- och byggnadsförvaltningen kontrollerar märkning av kemiska produkter i handeln

Miljö- och byggnadsförvaltningen kontrollerar märkning av kemiska produkter i handeln

Publicerad den 4 oktober 2017 Övergripande information

Under hösten kommer miljö- och byggnadsförvaltningen att kontrollera märkningen av kemiska produkter i handeln. Tillsynen är en del av ett nationellt projekt som Kemikalieinspektionen anordnar. Hultsfreds och Vimmerby kommuner deltar i projektet tillsammans med ungefär 150 andra kommuner.

Sedan den 1 juni 2017 måste alla kemiska produkter som finns i handeln vara märkta enligt reglerna i CLP-förordningen. Under hösten kommer miljö- och byggnadsförvaltningen och alla andra deltagare i projektet att kontrollera om de nya reglerna följs.

– Vi startar projektet med att informera om de nya reglerna. Ett brev kommer att skickas ut till alla berörda verksamheter i både Hultsfreds och Vimmerby kommuner. Därefter besöker vi verksamheterna för en inspektion. Besöken fortsätter under 2018, säger Karin Åkerstedt som är miljö- och hälsoskyddsinspektör på miljö- och byggnadsförvaltningen.

Den nya CLP-förordningen innebär bland annat att alla kemiska produkter ska märkas med nya symboler. De nya symbolerna har vit bakgrund med röd ram och ser likadana ut i hela världen.

– Under besöket kommer vi att kontrollera att alla kemiska produkter som kräver faromärkning är märkta enligt CLP-förordningen. Vi kommer också kolla att faromärkningen är på svenska. I vissa fall kommer vi även kontrollera att barnskyddande förslutning och kännbar varningsmärkning finns på de produkter där det krävs, berättar Karin Åkerstedt.

Mer information om CLP-förordningen finns att läsa på Kemikalieinspektionens webbplats: www.kemi.se.

Dela och tipsa

Använd sociala medier för att dela och tipsa om den här sidan. Läs mer om Vimmerby i sociala medier

Facebook Twitter Delicious
Sidan uppdaterad den 3 oktober 2017

Kontakt