Du är här: Hem / Pressrum / Pressmeddelanden / Bevattningsförbud från och med den 15 maj
Logotyp

Bevattningsförbud från och med den 15 maj

Publicerad den 12 maj 2017 Övergripande information

Vimmerby kommun inför bevattningsförbud från och med den 15 maj

Under en längre tid har det kommit mindre nederbörd än normalt. Det gör att grundvattennivåerna där kommunens dricksvatten tas ifrån är låga.  För att förebygga brist på dricksvatten har styrelsen för Vimmerby Energi och Miljö AB beslutat att införa bevattningsförbud i Vimmerby kommun från och med den 15 maj och tillsvidare.

Bevattningsförbudet innebär att du inte får:

  • använda vattenslang eller vattenspridare. Använd vattenkanna istället, men så sparsamt som möjligt. Samla upp och använd regnvatten till bevattning.
  • fylla din pool med dricksvatten. Detta gäller även uppblåsbara pooler, badtunnor och spa-bad.
  • tvätta bilen med vattenslang eller högtryckstvätt. Vi hänvisar istället i första hand till automattvättar som återanvänder tvättvattnet.
  • använda högtryckstvätt för rengöring av fasader, altaner och liknande.

– Vi inte vet hur det blir med nederbörden framöver därför behöver vi förebygga brist på dricksvatten. Vårt vatten bör användas till livsmedel och hygien. Vi måste alla hjälpas åt för att inte hamna i en akut situation och vi uppmanar därför till sparsamhet även för de som har egen brunn, säger Torbjörn Swahn, vd på Vimmerby Energi och Miljö AB.

Även privata brunnar riskerar att sina när nivåerna är låga och det är samma grundvatten som förser det kommunala vattennätet med vatten.

Om det inte kommer nederbörd riskerar Vimmerby kommun att hamna i en situation då vattenbristen blir akut. Därför uppmanas alla medborgare att vara sparsamma med vattenkonsumtionen.

– Det finns mycket man som medborgare kan göra för att inte slösa på vatten. Att inte diska under rinnande kran och bara köra tvätt- och diskmaskiner när de är helt fulla är enkla tips som faktiskt sparar en hel del om vi gör det tillsammans, säger Kim Tietze, vatten- och avloppschef på Vimmerby Energi och Miljö AB.

Under sommaren kommer Vimmerby kommun och Vimmerby Energi och Miljö AB att uppmärksamma Vimmerbyborna på vattenförbrukningen genom en vattensmartkampanj.

– Kampanjen är ett samarbete mellan flera kommuner, länsstyrelsen och regionförbundet. Ölandskommunerna använde sig av den kampanjen förra sommaren med mycket bra resultat, berättar Torbjörn Swahn.

Kampanjen Vattensmart har en kamel vid namn Törsten som frontfigur och under sommaren kommer Törsten att synas i flera kommuner i länet tillsammans med tips och råd på hur medborgarna kan hjälpas åt för att spara på dricksvattnet.

– Vi är vana att ha tillgång till vatten närhelst vi behöver och det kommer vatten när vi slår på kranen. De senaste somrarna och vintrarna har varit fattiga på nederbörd och nu står vi inför det faktum att vatten är något vi ska vara rädda om. Hjälps vi åt kommer vi inte att hamna i något akutläge, säger Tomas Peterson, kommunalråd i Vimmerby kommun.

På Vimmerby kommuns webbsida kommer det att finnas information om bevattningsförbudet samt vad du som medborgare kan göra för att tänka vattensmart.

Sidan uppdaterad den 12 maj 2017

Kontakt