Du är här: Hem / Pressrum / Pressmeddelanden / Asylboende stängs efter tillsyn
Vy över Vimmerby stad

Asylboende stängs efter tillsyn

Publicerad den 5 november 2015 Övergripande information

Igår, onsdagen den 4 november, gjorde Räddningstjänsten och Miljö- och byggförvaltningen i Vimmerby kommun en tillsyn på ett av de asylboenden som finns i kommunen.

– Efter vår tillsyn konstaterade vi att brandskyddet är undermåligt och att de boende utsätts för en stor risk. Vi har därför beslutat att stänga verksamhet med omedelbar verkan, säger räddningschef Stefan Larsson.

Migrationsverket är informerade och kommer att påbörja omflyttning av de boende idag, torsdag.

I de avtal som Migrationsverket skriver med privata leverantörer ingår att leverantören ska garantera ett säkert brandskydd enlig lag och andra bestämmelser. Ägaren för boendet har inte kunnat uppvisa godkänd brandskyddsdokumentation och systematiskt brandskyddsarbete har inte kunnat påvisas.

– Brandskyddet uppvisar allvarliga brister och följer inte de lagar och regler som krävs, säger räddningschef Stefan Larsson.

Vid tillsynen konstaterade miljö- och byggförvaltningen att hälften av rummen med tillhörande gemensamhetsutrymmen används som boende trots avsaknad av bygglov.

– Det finns inte heller någon godkänd obligatorisk ventilationskontroll, säger Sara Dolk från miljö- och byggförvaltningen.

Efter räddningstjänstens beslut kommer asylboendet att avvecklas. Migrationsverket påbörjar omflyttning under torsdagen.

Sidan uppdaterad den 5 november 2015

Kontakt