Du är här: Hem / Pressrum / Pressmeddelanden / Årets ALMA-pristagare besökte Astrid Lindgrens skola
verksamhetschef Carole Bloch och koordinatorerna Ntombizanele Mahobe och Malusi Ntoyapi visar affisch om organisationen PRAESA

Årets ALMA-pristagare besökte Astrid Lindgrens skola

Publicerad den 29 maj 2015

I måndags inleddes pristagarveckan för Litteraturpriset i Astrid Lindgrens minne (ALMA). Idag kom representanter från organisationen PRAESA till Vimmerby och i förmiddags besökte de Astrid Lindgrens skola i Vimmerby.  

– Det är häftigt att våra elever får vara en del av ett så här stort sammanhang, säger Gudrun Werner, rektor på Astrid Lindgrens skola.

PRAESA är en organisation som sedan 20 år tillbaka arbetat med att främja barns läsande på Sydafrikas alla språk och verka för en levande läskultur i utsatta områden. I mars tillkännagavs att de är årets vinnare av världens största barn- och ungdomslitteraturpris, Litteraturpriset i Astrid Lindgrens minne. Prissumman är fem miljoner svenska kronor.

I förmiddags besökte PRAESA:s verksamhetschef Carole Bloch och koordinatorerna Ntombizanele Mahobe och Malusi Ntoyapi Astrid Lindgrens skola. Alla elever från förskoleklass till årskurs 6 samlades i gymnastiksalen och bjöd på sång, dans och teater.

– Årskurs 5 har organiserat besöket och det har de gjort väldigt bra. Våra elever tycker om att träffa nya människor och jag tror att våra besökare hade det trevligt eftersom de stannade längre än planerat, säger Gudrun Werner.

Efter den gemensamma samlingen fick eleverna i årskurs 5 möjligheten att träffa PRAESA:s representanter själva. Eleverna visade en film om smultronställen i Vimmerby och fick sedan veta mer om organisationen PRAESA och hur de arbetar.

– Våra 60 elever i årskurs 5 har planerat besöket länge och det är så roligt att höra allt beröm som eleverna får och att besöket var så lyckat. Sedan tyckte de att det var spännande när radion kom och när de i direktsändning fick sjunga, säger Marie Lindqvist, lärare i åk 5 på Astrid Lindgrens skola.

Priset delas ut i Stockholm den 1 juni.

Sidan uppdaterad den 29 maj 2015

Kontakt

Bildtext

PRASEAS verksamhetschef Carole Bloch berättar om sitt arbete i Sydafrika tillsammans med organisationens koordinatorer Ntombizanele Mahobe och Malusi Ntoyapi.