Publicerad: 2019-07-10 15:00

Senast ändrad: 2019-07-10 15:00

Kalmarsunds Pridevecka i Vimmerby

Den 2-7/9 går Kalmarsunds Pridevecka av stapeln och detta vill vi i Vimmerby kommun uppmärksamma med HBTQ-aktiviteter hela veckan.

Under våren har en HBTQ-grupp formats för att göra ett krafttag kring HBTQ-frågorna i Vimmerby kommun. Gruppen har startas av folkhälsoenheten och biblioteket med Anja Persson som gruppsamordnare. Alla som vill vara med och förbättra arbetet kring HBTQ-personers rättigheter i vår kommun är välkomna och delta på mötena. Vi har planerat ett flertal aktiviteter som ska inträffa under Kalmarsunds Pridevecka 2019. Information om aktiviteterna släpps efter hand. Här är några:

Invigning av bibliotekets Regnbågshyllor
Biblioteket inviger sina Regnbågshyllor. Vad är syftet med dessa hyllor kanske ni undrar? Jo, det är en del i att tillgängliggöra biblioteket. Genom att lyfta fram hbtq- och normundersökande medier hoppas vi kunna bidra till människors rätt att synas, respekteras och att bemötas på ett professionellt sätt.  

Våra regnbågshyllor finns för att förmedla kunskap och berättelser för att förhoppningsvis minska diskriminering och öppna upp för att varje människa ska få vara den hen vill, oavsett könsidentitet, sexuell läggning, etnisk tillhörighet, religion-eller trosuppfattning, funktionsvariation, kön eller ålder. Vilket stämmer överens med kommunens värdegrund!

Gemensam buss till pridetåget i Kalmar
Vi har även bokat en buss till och från pridetåget i Kalmar den 7 september. För 200kr/person tur och retur. Anmäl på https://www.sv.se/avdelningar/sv-kalmar-lan/kurser/bussresa-kalmarsund-prideparad-33531/länk till annan webbplats senast 25 augusti. 

Ska ni också göra något under Prideveckan?
Vi efterlyser er i kommunen som också har lust att visa Ert engagemang under Prideveckan, alla initiativ, stora som små mottages tacksamt! Både som privatpersoner och i egenskap av företagare eller liknande kan vi bidra till att det här blir en vecka som syns överallt!

Snabbkurs i HBTQ:

Homosexuell
En person med förmågan att bli kär i och/eller attraherad av personer med samma kön som en själv. 

Bisexuell
En person med förmågan att bli kär i och/eller attraherad av personer oavsett kön.

Transperson
En person som inte eller delvis inte identifierar sig som det kön som en blev tilldelad vid födseln. Att vara transperson kan också innebära att en inte följer de rådande normer om hur ett visst juridiskt kön ska vara, förutsatt att personen själv identifierar sig som transperson. Begreppet rör könsidentitet och könsuttryck och har ingenting med sexuell läggning att göra.

Queer
Ett begrepp som kan betyda flera saker men som grundar sig i ett ifrågasättande av heteronormen och tvåkönsnormen. En person som identifierar sig som queer kan göra det på grund av en önskan att inte behöva identifiera sitt kön eller sin sexuella läggning. En del använder begreppet som ett sätt att beskriva sin könsidentitet eller sin sexuella läggning.

Kontakt

Anja Persson

Ungdomspedagog, ANDT-samordnare
Utvecklingsavdelningen, Kommunstyrelseförvaltningen
Telefon: 0492-76 94 53
E-post: anja.persson@vimmerby.se

Publicerad: 2019-07-10 15:00

Senast ändrad: 2019-07-10 15:00