Du är här: Hem / Näringsliv & Arbete / För företagare / Tillstånd och tillsyn / Livsmedel / Riskklassning av livsmedelsverksamheter

Riskklassning av livsmedelsverksamheter

Miljö- och byggnadsförvaltningen delar in alla livsmedelsverksamheter i kommunen i olika riskklasser, enligt Livsmedelsverkets vägledning. Genom riskklassningen räknar vi ut verksamhetens kontrolltid och även den årliga kontrollavgiften.

Riskklassningen avgör kontrolltiden och den årliga avgiften

När din verksamhet är riskklassad räknar vi ut hur mycket kontrolltid den ska ha. I kontrolltiden ingår inte bara inspektionen på plats i din verksamhet. Även vår tid för planering av inspektionen och rapportskrivning efter inspektionen samt annan administration räknas in i kontrolltiden. Den årliga kontrollavgiften baseras alltid på den kontrolltid som din livsmedelsverksamhet har.

Riskklassningen består av tre delar

Risklassningen består av tre delar. Dessa är risk, information och erfarenhet.

Risk

Vi tittar på vilka risker som finns i verksamheten. Det är tre riskfaktorer som är avgörande i vår bedömning.

Den första riskfaktorn är typ av verksamhet och livsmedel. Vi kollar på vad ni gör i verksamheten och vilka livsmedel som ni hanterar. Ett bageri som bakar bröd innebär exempelvis en mindre risk än en restaurang som lagar maträtter från grunden.

Den andra är produktionens storlek (antal portioner eller årsarbetskrafter). Vi kollar på hur många personer som äter de livsmedel som ni säljer, tillagar eller producerar. För butiker tittar vi på antalet årsarbetskrafter som jobbar med livsmedel.

Den tredje och sista faktorn är konsumentgrupper. Vi kollar på om ni har särskilt känsliga gäster. Det kan till exempel vara sjukhus och äldreboenden som serverar mat till personer med nedsatt immunförsvar. Det kan också vara livsmedelsanläggningar som tillverkar livsmedel för personer som är allergiska, till exempel glutenfria livsmedel.

Information

För att motverka att konsumenter blir lurade eller vilseledda av exempelvis den information som kopplas till respektive produkt kollar vi också på faktorer som inte tas med i riskbedömningen, till exempel spårbarhet och märkning.

Erfarenhet

Våra erfarenheter från tidigare kontroller i din verksamhet vägs också in i klassningen. Under första året eller vid nystart placeras alla verksamheter i samma kategori. Under åren som följer kommer våra erfarenheter att tas med i bedömningen av hur din verksamhet ska klassas.

Om din verksamhet har väldigt bra hantering kan den få färre kontroller och därmed även lägre taxa. Men bedömer vi att din verksamhet har så stora brister i sin hantering att kontrollen måste förstärkas, då får verksamheten fler kontrolltimmar och därmed högre taxa. 

Sidan granskad den 14 augusti 2017

Kontakt