Du är här: Hem / Näringsliv & Arbete / För företagare / Tillstånd och tillsyn / Livsmedel / Ditt ansvar som livsmedelsföretagare

Ditt ansvar som livsmedelsföretagare

Som livsmedelsföretagare har du stort ansvar och det är mycket att tänka på. Du ska bland annat ha kunskap om livsmedelslagstiftningen, livsmedelshygien och hur lokalerna ska utformas.

Registrera din verksamhet och anmäl vid ändringar 

När du startar en livsmedelsverksamhet måste du registrera din verksamhet till miljö- och byggnadsnämnden. Det gäller även om du tar över en verksamhet. 

Ska du starta en verksamhet där råa animaliska livsmedel ska hanteras måste du i vissa fall ansöka om godkännande hos Livsmedelsverket. Exempel på sådana verksamheter är mejerier, slakterier och charkuterier.

Om du gör stora ändringar eller om verksamheten ska upphöra ska du anmäla detta till miljö- och byggnadsförvaltningen. Detta kan du göra genom att till exempel ringa eller skicka e-post till någon av livsmedelsinspektörerna.

Läs mer på våra sidor om att starta en livsmedelsverksamhet eller avsluta en livsmedelsverksamhet.

Lagstiftning

Du som driver en livsmedelsverksamhet ansvarar för att den uppfyller lagstiftningens krav. Hanteringen av livsmedel är reglerad i ett antal EU-förordningar, livsmedelslagen, livsmedelsförordningen och i följdförfattningar. I dessa lagar och förordningar ingår bland annat regler om:

  • Egenkontroll
  • Offentlig kontroll
  • Märkning
  • Tillsatser
  • Avgifter
  • Import
  • Export

Du kan läsa mer på Livsmedelsverkets webbplats.

Kunskap

För att kunna uppfylla lagstiftningens krav måste du som driver en livsmedelsverksamhet ha kunskap om livsmedelslagstiftningen. Du måste även ha kunskap om livsmedelshygien samt om de varor och tillverkningsmetoder som används i din verksamhet. Även de som arbetar i din verksamhet ska ha den kunskap som krävs för deras arbetsuppgifter.

På Livsmedelsverkets webbplats hittar du branschriktlinjer för flera olika typer av livsmedelsföretag. De har information som kan vara till stor hjälp för dig som driver ett livsmedelsföretag.

Utformning av lokaler

Det grundläggande kravet för en livsmedelslokal är att den ska vara utformad och anpassad till den hantering som bedrivs. Utformningen och inredningen ska göra det möjligt att hålla en bra livsmedelshygien som förhindrar att livsmedel förorenas av smuts, bakterier och giftiga material.

Vi har tagit fram en lista med saker som kan vara bra att fundera på om du planerar att driva ett livsmedelsföretag. Du hittar listan till höger på sidan i dokumentet som heter Planering av livsmedelslokal.

Vill du veta mer om ditt ansvar som livsmedelsföretagare?

Då får du gärna höra av dig till kommunens livsmedelsinspektörer! Du hittar också mer information genom länkarna till höger på sidan.

Sidan granskad den 6 februari 2018