Du är här: Hem / Näringsliv & Arbete / För företagare / Tillstånd och tillsyn / Hälsoskydd / Upplysning om verksamhet

Upplysning om verksamhet

Det finns verksamheter inom hälsoskydd som inte behöver göra en anmälan för att få starta. Det gäller till exempel frisörer, sjukgymnastik och lokaler för tillfälligt boende. Däremot ska du upplysa miljö- och byggnadsförvaltningen om du tänker starta en sådan verksamhet.

Verksamheter som inte kräver att du gör en anmälan:

  • Verksamhet med hygienisk behandling som inte innebär risk för blodsmitta, till exempel hårvård, massage, manikyr, pedikyr samt zonterapi.
  • Lokaler för vård och annat omhändertagande, till exempel servicehem, sjukgymnastik, tandvård, hälso- och sjukvård samt vuxenutbildning.
  • Samlingslokal, camping, hotell, vandrarhem, pensionat, idrottsanläggning samt gym.

Så gör du en upplysning

Du gör en upplysning genom att fylla i blanketten ”Upplysning om verksamhet”, som du hittar till höger på sidan. Blanketten skickar du sedan till miljö- och byggnadsförvaltningen.

Tillsyn

Även om din verksamhet inte kräver att du gör en anmälan har miljö- och byggnadsförvaltningen tillsyn över den. Därför är det viktigt att du meddelar oss om du startar eller tar över en sådan verksamhet.

Avgifter

Det kostar inget att upplysa kommunen om att du ska starta en verksamhet. När tillsyn blir aktuellt tar vi ut en avgift på 750 kronor per timme.

Sidan uppdaterad den 1 september 2017

Kontakt


  • Miljö- och hälsoskyddsinspektör
    Direkt: 0495-24 14 39

  • Miljö- och hälsoskyddsinspektör
    Direkt: 0495-24 14 40