CLP-märkning

Sedan den 1 juli 2017 måste alla kemiska produkter i handeln vara märkta enligt reglerna i CLP-förordningen – annars får de inte säljas. Här kan du läsa mer om CLP-förordningen.

Kemiska produkter som används på arbetsplatser behöver inte märkas om förrän senast den 1 juni 2019. Produkter hemma hos privatpersoner behöver inte märkas om så länge de används för privat bruk och inte säljs vidare.

Vad är CLP-förordningen?

CLP-förordningen innehåller regler för klassificering, märkning och förpackning av kemiska produkter. För att få sälja kemiska produkter behöver du se till att dessa regler följs. CLP-märkningen känner du lätt igen på faropiktogrammet (varningssymbolen), som har vit bakgrund med röd ram.

Vad ska jag göra med de gamla förpackningarna?

Alla verksamheter som säljer kemikalier är skyldiga att följa de nya reglerna, det vill säga att alla produkter som säljs är märkta enligt CLP-förordningen. Gamla produkter ska skickas till destruktion och ett kvitto på detta ska sparas, alternativt märkas om med ny märkning från leverantören.

Vilka regler gäller?

I broschyren ”Kemiska produkter i butiker – märkning och ansvar” kan du läsa om vad som gäller för märkning enligt CLP-förordningen, barnskyddande förslutning och kännbar varningsmärkning. Mer information finns även på Kemikalieinspektionens webbplats.

Länk till broschyren ”Kemiska produkter i butiker – märkning och ansvar”.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Länk till Kemikalieinspektionens webbplats.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakt

Hultsfred-Vimmerby miljö- och byggnadsförvaltning

Telefon: 0495-24 14 00
E-post: miljo.bygg@hultsfred.se

Vi har telefontid vardagar kl. 8.00-12.00 och 13.00-15.00

Sidan senaste uppdaterad: 2019-05-28