Logotyp för Vimmerby kommun, länk till startsidan

Stadsmuseet Näktergalen

Här finner du information om Stadsmuseet Näktergalens pågående, kommande och avslutade utställningar. Med reservation för eventuella ändringar.

Vårens utställning ”Gamla Wimmerby - staden mellan tullarna” får förlängt liv. I rådande situation vill vi inte satsa på en stor Leksaksutställning i sommar, utan hoppas istället att den kan bli aktuell 2021. Därför kommer det mesta av ”Gamla Wimmerby” vara kvar och kompletteras med såväl en del leksaker som fotografier från Vimmerby och en del annan kuriosa. Vi kommer smyga igång i all enkelhet som aviserat, onsdagskvällen den 10 juni, men utan fika och invigningstal etc.

Öppettiderna i sommar blir något annorlunda mot planerat. Vi kommer ha öppet onsdag-fredag kl 12-16 samt lördagar kl 11-14, alltså som vid utställningar resten av året. (Med reservation för ändringar) Mer information kommer.

Välkommen till Stadsmuseet Näktergalen i sommar!


Besök senaste utställningen med hjälp av din dator, surfplatta eller telefon.

Museiföreståndaren Gunilla Gustafsson guidar er genom "Gamla Wimmerby - Staden mellan tullarna". En utställning som gjorts i samarbete med Kalmar läns museum.

GAMLA WIMMERBY - Staden mellan tullarna

Stadsvandringen med Richard Edlund från Kalmar läns museum som var planerad till 25 april är flyttad till 12 september och utökad till två likadana vandringar. Då guidar Richard oss runt i Gamla Wimmerby, start från Stadsmuséet Näktergalen kl 11. och kl 14.00, ingen förbokning behövs.

7 mars - 25 april 2020

Öppettider
7 mars - 25 april, onsdag-fredag kl 12-16, lördag kl 11-14
10 april, Stängt
19 mars och 23 april, kvällsöppet kl 17-19

Utställningen invigdes lördagen den 7 mars av Örjan Molander, chef för Kalmar läns museum.

I utställningen får vi ta del av stadens historia, ritningar, kartor och en avdelning med tips om byggnadsvård. Det visas även fina föremål till exempel Knut den stores mynt, franska tapeter från 1830-talet och en "hittad" vikvägg från 1800-talets första hälft med målade keruber.

Entré
50 kr vuxna, 20 kr skolungdom, årskort 100 kr.

Beskuren karta daterad 1648

KOMMANDE UTSTÄLLNINGAR Med reservation för ändringar

10 juni - 12 september LEKSAKER

Minnen, nostalgi och glädje

 

21 november - 16 januari 2021 TIDNINGSSTADEN VIMMERBY

Sex redaktioner för sjutusen själarTIDIGARE UTSTÄLLNINGAR

RAGGARE, KNUTTAR & KANSKE NÅGRA MODS -
En livsstil och mer än bara ett intresse

23 november - 18 januari 2020

Om utställningen

Hojar, kläder, bilder, tidningsurklipp, motordelar, skivor och andra föremål blandades friskt. Vi hade till och med nöjet att visa upp fronten på en Oldsmobile.


SKOGEN -
Skafferi, arbetsplats, inkomstkälla, rekreationsplats och fattigmans tröja

12 juni - 14 september 2019
Om utställningen

Vad betyder skogen för oss? Den är arbetsplats, inkomstkälla, skafferi och rekreationsplats. Att ströva i skog och mark är för många ett livselixir. Forskning visar på hur närheten till skog och möjlighet att tillbringa tid där, är läkande och positivt för livskvalitén.

Men skogen är också en viktig näringsgren. Skogsindustrin är viktig för exporten, men likaså för våra inhemska sågverk och massaindustrier. För privata skogsägare är den många gånger en slags pensionsförsäkring men även ett stort fritidsintresse. Vissa förknippar säkert skogen i första hand med bär- och svampplockning, hur nyttjar vi dessa resurser?

Vad har vi för djur i skogen och hur förhåller vi oss till dem i form av jakt och annat? För ögats fägnad visas olika föremål och konsthantverk, sprunget ur vad skogen erbjuder.

På utställningen berättas också om en backstuga och hur personerna levde där i slutet av 1800-talet.

Text

Kontakt

Gunilla Gustafsson

Museiföreståndare
Kommunstyrelseförvaltningen
Telefon: 0492-76 90 82
E-post: gunilla.gustafsson@vimmerby.se

Sidan senaste uppdaterad: 2020-05-19