Du är här: Hem / Kultur & fritid / Kulturskolan / På Gång / Säg något viktigt till världen
Konstverk med texten Kärlek

Säg något viktigt till världen

SÄG NÅGOT VIKTIGT TILL VÄRLDEN

En workshop på Astrid Lindgrens Näs i ett samarbete mellan Vimmerby Kulturskola, Ing-Marie Fransson (film- och bildpedagog) och Astrid Lindgrens Näs, Anneli Karlsson (utställningsproducent och pedagog).

Grundskolan har fått ett bidrag från Kulturrådet för att kunna genomföra ett så kallat Skapande skola projekt för alla barn i åk 4 i Vimmerby kommun. Vi har därför valt att arbeta med något vi kallar ”Säg något viktigt till världen!”

Alla barn i åk 4 har under januari och februari 2017 varit på Astrid Lindgrens Näs och haft en workshop i Astrids anda. Dagen inleds med att Anneli berättar om Astrid Lindgren och hennes uppväxt på gården där vi befinner oss. Anneli berör också de olika tillfällen då Astrid engagerat sig i viktiga samhällsfrågor och öppet tagit avstånd från våld och djurens rättigheter till exempel. I flera av hennes böcker beskrivs olika situationer där det engagemanget i olika frågor dyker upp. Madicken protesterar till exempel när en flicka får stryk på en lektion och barnen får se en sekvens ur filmen Ronja Rövardotter där det plötsligt går upp för Ronja vad en rövare är. Hon konfronterar sin pappa som väljer att beskriva att Ronja också ska bli rövare en dag vilket Ronja absolut inte tänker bli.

Vi pratar med barnen om hur det är att ifrågasätta sina föräldrar eller andra vuxna när man tycker att de har fel i något. Ing-Marie pratar om ordet mod och barnen får beskriva när de anser att man är modig och vad ordet står för. Sedan får de blunda och göra en fantasiresa upp på ett högt berg, i sina huvuden. När de står där uppe kan de se hela världen. På ett språk som alla förstår får de ropa ut en mening som de vill att alla ska höra och leva upp till. Vi skriver ner alla meningar och ur alla dessa goda tankar väljer var och en, en enda mening som de får skriva på en liten papperslapp. I meningen väljer alla sedan ut ett värdeord. Alla får välja ut en bit brun kartong. På den bygger alla sedan upp ordet på valfritt sätt och med vilka material de vill. Vi har haft en mängd olika material, papper, tyger, pinnar, pärlor, knappar mm som de fritt kunnat plocka ihop. En del av dessa färdiga ord-byggen kan man nu se här på hemsidan. I den ljudlänk som finns här kan alla lyssna på de meningar barnen skrivit ned och som vi sedan spelat in när de själva läser. Massor av kloka tankar har kommit fram under den här dagen. En kväll, den 28 februari, bjöd vi in alla barn och föräldrar till en visning på Astrid Lindgrens Näs. Kulturskolans elevförening sålde fika och det blev ett härligt mingel bland alla kloka ord och meningar.

En förälder sa på vägen ut, efter kvällens utställningsbesök:
-Ja om alla i världen tänkte som de här barnen så skulle allt se mycket bättre ut.

Hälsar Anneli & Ing-Marie

Lyssna till barnen viktiga ord (mp3)

Se bildserie från workshop och utställning

Teckning med texten FredBild med texten vågateckning med texten Hjälpa

Sidan uppdaterad den 10 mars 2017