Du är här: Hem / Kultur & fritid / Kultur och fritidsnyheter / Till dig som är tonårsförälder i Vimmerby kommun

Till dig som är tonårsförälder i Vimmerby kommun

Publicerad den 12 juni 2017 Kultur & fritid

Trots ökad tillgänglighet av alkohol bland minderåriga, minskar drickande bland ungdomar nationellt sett sedan mer än tio år tillbaka. På senare år kan vi se samma trend i Vimmerby. En mer restriktiv attityd till alkohol bland föräldrar är sannolikt en betydande förklaring. För tio år sedan var det till exempel vanligare att föräldrar köpte ut åt sina barn. Däremot är det fortfarande vanligt att ungdomar blir bjudna på alkohol av sina föräldrar.

Ni som föräldrar är de viktigaste personerna och de som har störst möjlighet att påverka era ungdomar! Nu närmar vi oss skolavslutning och sommar, en härlig tid men också en tid då många ungdomar dricker alkohol för första gången.

Tio tips för tonårsföräldrar inför skolavslutningen och andra evenemang i sommar:

Bjud inte på alkohol och köp inte ut
De tonåringar som får alkohol av sina föräldrar dricker mer. Man kan inte lära sina barn att dricka alkohol. Det enda man lär dem är att dricka.

Var intresserad och lyssna
En bra relation handlar mest om att bygga upp ett förtroende. Visa att du är intresserad av ditt barns tankar och upplevelser.

Visa att du bryr dig
Det är aldrig fånigt att vara omtänksam eller prata om sina känslor med sitt barn. Om du är orolig berätta varför du är det.

Lita på dig själv
Försök lyssna på dig själv och vad du tycker om saker och ting. Som förälder har du rätt att välja det som känns bäst för dig.

Var tydlig och sätt gränser
Ju tydligare du visar vad du förväntar dig desto enklare är det för tonåringen att göra som du bestämt.

Ta hjälp av andra föräldrar
Ibland kan det vara skönt att prata om hur andra gör och kanske slå hål på argumentet »alla andra får«.

Hjälp till att säga nej
För föräldrar handlar det mycket om att ge sina barn bra argument. Berätta att det är helt okej att säga nej, även när alla andra säger ja.

Kom ihåg att du är en förebild
Fundera på vilket budskap och värderingar du förmedlar till ditt barn.

Våga släppa taget
Din tonåring är i full färd med att utforska sin lite mer vuxna identitet. Var öppen för det nya, och våga släpp taget. Men visa att du finns där och att du gärna hjälper till.

Visa kärlek
Din tonåring måste förstå att du tycker om honom eller henne oavsett vad som händer. Närhet och kärlek betyder mycket, oavsett hur gammalt ditt barn är.

 

Enligt en trygghetsundersökning bland åttor och tvåor på gymnasiet i Vimmerby 2016 vill ungdomar ha fler vuxna på stan för att känna sig tryggare. Gå därför gärna ner på stan för att se vad som händer!

I Tonårsparlören kan du läsa mer. Se länkten i rutan till höger.

Trevlig Sommar! Samverkan mellan Skolorna, Fabriken och Polisen

 

Sidan uppdaterad den 12 juni 2017

Kontakt