Logotyp för Vimmerby kommun, länk till startsidan

Om Vimmerby kommun

Landsbygd, öl- och läsktillverkning, ostkaka och Astrid Lindgren. Det är vad många förknippar med Vimmerby, men kommunen har även många andra sidor. Här hittar du information om Vimmerby kommun förr och nu.

Vimmerby ligger i nordligaste delen av Kalmar län på gränsen till Östergötland. Vi har ungefär lika långt till Stockholm, Göteborg och Malmö - cirka 350 km. Strax utanför staden rinner Stångån som är en av få större vattendrag i Sverige som rinner norrut. Stångån har under många århundraden varit en viktig transportled.

Under 1800-talet fanns långt framskridna planer att förlänga Kinda kanal så att den skulle sträcka sig från Linköping ända till Vimmerby. Planerna kom dock aldrig att bli verklighet och år 1902 invigdes istället järnvägslinjen mellan Linköping och Hultsfred. I och med det försvann kanaldrömmarna in i historien.

Historisk sett har Vimmerby varit en betydande handelsplats, kanske beroende på att två viktiga färdvägar korsades i Skillingarum några kilometer utanför stadens centrum.

Vimmerbys frodiga kulturliv har lämnat avtryck i många svenska bokhyllor, skivsamlingar och på flera andra sätt. Vårt mest välbesökta turistmål är Astrid Lindgrens Värld, men här finns också annat att se och uppleva.

I centrala Vimmerby pågår flera spännande byggprojekt. Runt om i bygden finns storslagen natur, vackra badsjöar, bra bär- och svampmarker och annat som får oss att må bra.

Kontakt

Carolina Leijonram

Kommundirektör
Kommunstyrelseförvaltningen
Telefon: 0492-76 90 05
E-post: carolina.leijonram@vimmerby.se

Vimmerby kommun

Telefon: växel 0492-76 90 00
Fax: 0492-76 90 98
E-post: kommun@vimmerby.se
Besöksadress: Stångågatan 28, 598 81 Vimmerby

Sidan senaste uppdaterad: