Du är här: Hem / Kommun & Politik / Politik & förvaltningsnyheter / Jultal 2015 av kommunfullmäktiges ordförande
Jultal av kommunfullmäktiges ordförande

Jultal 2015 av kommunfullmäktiges ordförande

Publicerad den 23 december 2015 Politik & förvaltning

Vid kommunfullmäktiges sammanträde den 14 december höll fullmäktiges ordförande traditionsenligt sitt jultal. Läs jultalet här nedan i sin helhet.

Ett år har gått sedan jag fick förmånen att hålla mitt första jultal inför kommunfullmäktige.

Jag är fortfarande lika stolt och glad att jag är Vimmerbybo. Tänk vilka engagerade kommuninnevånare vi har i Vimmerby kommun vare sig det gäller strukturförändringar, asylsökande, idrotten eller föreningslivet m.fl. Vi kan verkligen vara stolta över vårt engagemang i en värld som på senare tid drabbats av terror i flera länder. Detta drabbar alla människor på ett sätt eller annat. Vi kan se den stora uppslutning som uppstod när flera hundra asylsökande kom till Vimmerby. Jag vill rikta ett stort tack till alla som ställer upp.

Vi ser idag på kommunfullmäktige hur Rädda barnen i Vimmerby blivit prisat för sitt arbete med barnen i vår kommun. Låt oss alla kommuninnevånare fortsätta vårt engagemang för ett bättre samhälle för alla.

Några andra som bidrar till ett bättre samhälle är vårt föreningsliv i kommunen. Senast uppmärksammades Vimmerby IF som Sveriges bästa ungdomsförening vid fotbollsgalan, det största som hänt förening sa ordföranden. Det lokala föreningslivet gör kommunen till en attraktiv plats att bo och leva i. Vill även gratulera vår senaste världsmästare, Magnus Strömsten, V75-mästare. Han korades i direktsändning i TV.

Jag vill tacka alla anställda inom Vimmerby kommun för det fantastiska arbete ni gör för kommunens invånare.

Något som är mycket positivt är att vi i fullmäktige enhälligt beslutat att satsa på en bättre arbetsmiljö för våra anställda genom att satsa över en miljon kronor på förebyggande arbete. Dessutom satsas det på en friskvårdspeng till alla anställda. Vi måste vara en attraktiv arbetsgivare då konkurrensens om arbetstagarna är hård.

Vimmerby kommun har under året gjort mycket positivt. Vi har invigt vårt stora värmekraftverk som i kväll blev prisat. Ett nytt bostadsområde med tio tomter har färdigställts. Vi har under året invigt två särskilda boenden, Vimarhaga och Borghaga. Två nya industriområden färdigställdes, Krönsnäs och Ceos. Dessutom kan vi se tillbaka på S. Industriområdet som byggdes på 1970-talet där de två sista tomterna är sålda.

Mycket finns att utveckla i framtiden, se bara på förslaget till ny översiktsplan.

Näringslivet i kommunen är på gång på flera platser. ALV investerar i ny miljö och personalutrymmen. Åbro bygger cidertillverkning i g:a mejeriet. BOKLOK utökar och på Ceos bygger Rautamo en ny anläggning för att nämna några exempel på ett aktivt näringsliv.

Jag vill rikta ett stort tack till er i kommunfullmäktige som orkat med våra långa möten och som jag hoppas blir kortare i framtiden. Det är viktigt att vi i de olika partierna tar ansvar för våra förtroendevalda så att inte flera slutar att engagera sig politiskt och att vi kan rekrytera nya engagerade förtroendevalda.

Nu börjar arbetet med att verkställa 2016 års budget som är mycket viktig att genomföra i nämnderna samtidigt som arbetet med förslag till budget för 2017 ska påbörjas. Vi måste ha en ekonomi i balans inför framtiden.

Jag vill önska alla kommuninnevånare EN GOD JUL och ETT GOTT NYTT ÅR.

Lennart Nygren

Ordförande i kommunfullmäktige