Du är här: Hem / Kommun & Politik / Kommunfakta / Kommunens orter / Pelarne / Turism och sevärdheter

Turism och sevärdheter

Mitt i mörkaste Småland ligger den lilla byn Sevedstorp. Inbäddad i en vacker natur ligger den där, den alldeles riktiga Bullerbyn. Det var Sevedstorp som Astrid Lindgren hade i tankarna när hon skrev böckerna om Bullerbybarnen.

I "Mellangården" växte nämligen författarinnans pappa Samuel August upp. Det var också här som regissören Lasse Hallström spelade in de båda filmerna om livet på landet för Lisa, Olle, Anna, Britta, Lasse och Bosse.

Sevedstorp är ett genuint och lite annorlunda turistmål. Lev och upplev precis som Bullerbybarna gjorde!

Pelarne kyrka

Utmed riksväg 40, ca 7 km väster om Vimmerby, ligger Pelarne. Pelarne omtalas 1330, då Ulf var präst här. Kyrkan är en medeltida träkyrka uppförd före 1300-talets mitt. Kordelen som bedöms vara den äldsta delen av kyrkan är med all säkerhet betydligt äldre. En bakom altartavlan befintlig målning och tre fönsternischer, bedömdes vid kyrkorestaureringen år 1925 av länsantikvarie Manne Hofrén vara i stil av "strängt romanskt kynne" och bör dateras till 1200-talet. En muntlig tradition finns som säger att byggnadsåret var 1133 men den kan ej beläggas. Klart är att kyrkan tillhör landets äldsta bevarade träkyrkor.


Dela och tipsa

Använd sociala medier för att dela och tipsa om den här sidan. Läs mer om Vimmerby i sociala medier

Facebook Twitter Delicious
Sidan uppdaterad den 14 oktober 2010