Du är här: Hem / Kommun & Politik / Kommunfakta / Kommunens orter / Gullringen / Turism och sevärdheter

Turism och sevärdheter

Gullringsbygden är en omväxlande och naturskön bygd i norra delen av Vimmerby kommun. Här är förutsättningar goda för att hitta någon fritidssysselsättning som passar. Landsbygden bjuder på olika naturupplevelser.

I väster har vi det sydsvenska höglandet, det är en mera glesbebyggd trakt, med opåverkad skogsrik natur och mindre sjöar. Härifrån är det inte långt till Norra Kvills nationalpark.
I öster ligger den levande landsbygden med betande djur. Byarna ligger högt med storslagna  vyer.

Inom hela området hittar man åar och bäckar, samt ett flertal sjöar med badplatser och fiske.
Det finns också bra skogsvägar för vandring och cykelfärder, samt intressanta besöksmål; de så kallade ”liggande hönorna”. Stora stenblock som vilar på tre mindre stenar på en stenhäll. Men varför de har hamnat så är ofta en källa för diskussion.


I centrum av samhället ligger det välutrustade Vandrarhemmet som har öppet året runt. Här ligger också Gullringens Biblioteks Hantverkshus där det ofta pågår olika aktiviteter.

 

I Gullringen är fotbollsintresset stort. Idrottsföreningen har bra anläggningar och stor verksamhet. Sommartid anordnas populära kvällsdanser på Örsåsa loge, en av traktens större festplatser.

Vandringsleden runt kvarndammen har rustats upp med hjälp av ideella krafter och ett statligt naturvårdsbidrag. Den går numera under namnet - Naturstigen Smé-åna.
Starten sker från informationstavlan vid kvarndammen i Brännebro. Hela sträckan är drygt fyra km, men det finns möjligheter att välja kortare avsnitt. Vissa delar av leden är svårtillgänglig för rörelsehindrade. Från starten följer du stolparna med de röda topparna.
Det finns sedan flera informationstavlor och rastplatser utmed leden.

Naturstigen går utmed kvarndammen fram till traktens högsta vattenfall. Gå trapporna och stigen ner till den gamla kraftstationen. Här är platsen där general Pechlins järnbruk låg.
Du tar sedan bron över den brusande Smé-åna. Naturstigen fortsätter genom skogen till rastplatsen Ängsstugan, Skomakarberget med grottan, Uvgölen och unika ”Djupe grop”.
På den gamla medeltida Kungsvägen tar du dig sedan tillbaka till startplatsen.   .

Dela och tipsa

Använd sociala medier för att dela och tipsa om den här sidan. Läs mer om Vimmerby i sociala medier

Facebook Twitter Delicious
Sidan uppdaterad den 26 maj 2015