Du är här: Hem / Kommun & Politik / Kommunfakta / Kommunens orter / Gullringen / Gullringsbygden idag

Gullringsbygden idag

Gullringsbygden utgörs av norra delen av Södra Vi socken och Vimmerby kommun. Det är en naturskön, omväxlande och intressant natur- och kulturbygd. Stångån, gamla Kungsvägen, riksväg 23/34 och Stångådalsbanan genomkorsar bygden från syd till norr.
 
Gullringsbygdens område är densamma som Brännebro skolas upptagningsområde. Hela området hör till Södra Vi socken, som är kommunens till ytan största socken. De flesta som bor i Gullringen är boende i egen villa i samhället Gullringen eller på den livskraftiga landsbygden.
 
Brännebro med sitt läge vid gamla kungsvägen är bygdens äldsta samlingspunkt, medan samhället Gullringen är relativt ungt. När Östra Centralbanan, numera Stångådalsbanan, öppnades för trafik 1902 så fick det nya stationshuset namnet Gullringen efter en legend.

Efter några år startade dåvarande ägaren till Ålhults säteri en ångsåg i närheten av järnvägsstationen och ett samhälle började att växa upp i Gullringen.

Anläggningen inköptes 1930 av Gullringens träförädling och utvecklades sedermera till
Gullringshus AB, en av landets största småhusfabriker. Under dessa år växte ett trivsamt villasamhälle upp. Arbetstillgången var god, här fanns flera olika fritidsmöjligheter och samhällets service fungerade bra.

I småhuskrisens spår i början på 1990-talet lade Gullringshus AB ner sin verksamhet och några år av ovisshet inför framtiden följde. År 2002 såldes delar av fabriksanläggningen till Flexator, en koncern inom Skanska, som startade upp verksamhet igen i de tomma lokalerna. Verksamheten drivs numera av Skanska Region Byggsystem. Företaget ser ljust på framtiden och samhället blomstrar igen.

Dela och tipsa

Använd sociala medier för att dela och tipsa om den här sidan. Läs mer om Vimmerby i sociala medier

Facebook Twitter Delicious
Sidan uppdaterad den 15 december 2015