Du är här: Hem / Kommun & Politik / Kommunfakta / Kommunens orter / Djursdala / Turism och sevärdheter

Turism och sevärdheter

Aktiviteter

Varje Valborg firas på Lindstorpskulle med program, lotterier, kaffe med dopp och valborgsmässoeld med fyrverkeri. Kan varmt rekommenderas. Arrangör är hembygdsföreningen.

Vid Ungstorp sker tre organiserade motionslopp varje år, Djursdalaruset, Djursdalarundan samt Tjej 7:an.

Vid sjön Juttern finns ett härligt bad ”Stjärnevik”, med brygga och relativt långgrunt. Fiskevatten finns vid sjön Juttern och Solaren. Fiskekort krävs. För mer information, kontakta turistbyrån i Vimmerby.

Cykelleder och vandringsleder finns utmarkerade och kartor finns att tillgå hos turistföreningen.

Sevärdheter

Djursdala gamla kyrka från slutet av 1600-talet, är helt byggd i trä. Inne i kyrkan finns vackra väggmålningar och en altartavla från slutet från 1400-talet.
Hembygdsgården ligger på Lindstorpskulle. Där firas valborgsmässoafton och skolavslutningar. Lindstorpskulle är känt för sina backsippor som brukar blomma runt första maj.

Normalt runt mitten av maj, då alla körsbärsträden blommar, prunkar hela vår bygd av blommande fruktträd. Det påminner oss om Astrid Lindgrens körsbärsdal.

Stenriket, som ligger på väg mot Stjärnevik, är ett verk av en envis smålandsbonde som försökte få skogen brukbar på 1830-talet. Här finns en lång stenmur och många stenrösen.

Tack vare betande kreatur kan vi bevara våra unika öppna hagmarker med rik flora bl.a. backsippan, runt de gamla byarna Djursdalaby, Bullebo, Björkesnäs, Marstad och Hallersrum.

Djursdalabyn är unik då den består av en dubbel radby. Innan lagaskiftet (1878-83) hade Djursdalaby över 200 innevånare. Flera av bostadshusen och ladugårdarna är utflyttade från radbyn.

Ungstorp högt belägen med sin vidsträckta utsikt (utsiktstorn finns) över bygden är en samlingspunkt för Djursdala. Härifrån utgår Djursdalarundan. Sveriges största lönn finns här och ett konstgalleri med antikviteter, som är öppet sommartid.

Sidan uppdaterad den 15 december 2015