Du är här: Hem / Kommun & Politik / Kommunfakta / Kommunens orter / Djursdala / Kulturarvet
Djursdala kyrka en solig sommardag

Kulturarvet

Juttersdala, som socknen tidigare kallades, har formats av inlandsisen och isälvarna. Generationer av människor och djur har sedan varligt och finstämt mönsterpassat naturen till en vacker och rik kulturbygd.

Djursdala kyrka ligger naturskönt och högt belägen med utsikt över sjön Juttern. Namnet Djursdala kommer av namnet på sjön och på 1700-talet benämndes församlingen just “Juttersdala". Vår vackra kyrka började byggas den 9 maj 1692 och invigdes den 30 november samma år, sedan den gamla kyrkan brunnit ner våren 1691. År 1707-1708 “blev hon rikeligen och väl bemålad” med bl a bilder ur Gamla och Nya Testamentet, målningar som ger kyrkorummet dess speciella prägel.'

 En medeltida by

Djursdala by är en medeltida dubbel radby med gamla traditioner. Den blev belägrad av Siegismunds här år 1598. Det fanns 38 gårdar runt bygatan innan storskiftet 1736. Vid 1800-talets början var det ca. 250 personer bosatta i byn. Fortfarande samlas man årligen till en bystämma, 1:a maj, en tradition från 1500-talet- för att redovisa och besluta om årets händelser. Om byn och dess historia kan berättas många historier och sägner, och skrönor bl.a. om den gamla varggropen och pestkyrkogården, se skrönor på www.djursdalabygden.se.

En sägen säger att en soldat, Djurstedt, från Djursdala by deltog i 30-åriga kriget. Han förde med sig potatis från Tyskland och ska har börjat med potatisodling redan hundra år före Jonas Alströmer.

Den första skolundervisningen skedde i Djursdala 1846. Den gamla sockenstugan i Björkhult blev skola 1896 och Orremåla fick en egen skola 1904. Skolan i Orremåla stängdes 1949 och i Björkhult 1954. Skolan i Djursdala finns fortfarande kvar som ligger alldeles invid kyrkan.

Vid Ungstorp finns ålderdomliga bebyggelselämningar (fornbyn) och Höjerör-Bronsåldersröset.

Sidan uppdaterad den 15 december 2015