Du är här: Hem / Kommun & Politik / Internationella kontakter / Joniskis

Joniskis

Joniškis är en stad i norra delen av Litauen, ungefär 14 km söder om gränsen till Lettland. Regionen runt Joniskis är främst känd för sitt jordbruk. Marken är bördig med goda skördar av främst spannmål, sockerbetor och raps. De industrier som finns är nära knutna till jordbruk och matproduktion.

Kommunen har ucirka 30 000 invånare varav drygt 95 procent är litauer. Den täcker en yta på 1153 km2 och närmaste grannkommuner är Akmene i väster, Siauliai i sydväst och Pakruojis i sydöst.

Joniskis hade sina största framgångar och sin största tillväxtperiod under Litauens självständighet år 1918-1940. Den sovjetiska ockupationen under och efter Andra Världskriget innebar en minskad tillväxt och efter självständigheten år 1990 har Joniskis, precis som övriga delar av Litauen, långsamt försökt att återhämta sig. 

Zagare regionalpark

Det här är en region med en lång historia och här finns över 160 registrerade kulturhistoriskt intressanta platser och monument. Precis på gränsen till Lettland ligger Zagares regionalpark som inrättades år 1992. Staden Zagare har, om man ska tro myterna, en lång historia och ska ha grundats långt före Riga. Här ska också ha funnits viktiga befästningar redan under tidig medeltid. Den gamla delen av staden är kulturhistoriskt och arkitektoniskt intressant med sin gatusträckning och stadsplan från 1500-talet. Stadens park är också vacker och har kommit att bli ett viktigt rekreationsområde.

Strax utanför Zagare ligger Naryskinas egendom och palats som uppfördes på 1800-talet av en rysk greve. Egendomen omfattar 63 ha park i engelsk stil och både byggnaden och parken betraktas som ett nationellt kulturarv av stort intresse. Egendomen innefattar stallbyggander från samma tid som hyser ett stuteri med uppfödning av tävlingshästar i världsklass.

Både järnvägen mellan Riga och Kaliningrad och en av de stora motorvägarna passerar förbi staden. Närmaste flygplats är Riga i grannlandet Lettland. Till huvudstaden Vilnius är det 240 km och vill du till havet så är det är 200 km till turistorten Palanga vid Östersjökusten.

Ett antal mindre floder rinner genom landskapet. Mest kända är Musa, Sidabre och Svete. Det finns även ett 20-tal mindre sjöar i regionen.

Sidan uppdaterad den 11 juli 2017

Kontakt