Du är här: Hem / Kommun & Politik / Internationella kontakter

Internationella kontakter

Vi inom Vimmerby kommun har olika former av internationella kontakter både med våra grannländer och med andra platser i världen. Samarbetet kan ligga på många olika nivåer och inom olika fält. Under de senare åren har samarbetet främst kretsat runt demokrati-, kultur- och utbildningsfrågor.

En vänort är en ort i ett annat land som kommunen på flera olika sätt  har kontakt och samarbetar med. Tanken på vänortssamarbete slog igenom i Sverige i samband med andra världskriget. Sveriges första vänortsförbindelse etablerades redan år 1939.

Efter kriget blev vänortsarbetet en form av fredsrörelse. Samarbetet på kommunnivå skulle överbrygga motsättningar och öka förståelsen mellan folk från olika länder. Vänortsutbytet har till största delen skett mellan skolor, föreningar och kommunala förvaltningar i vänorterna. Ofta handlar samarbetet om att utbyta idéer och erfarenheter kring gemensamma problem.

Vimmerby kommun har vänorter och samarbetspartner i flera europeiska länder, men även i utomeuropeiska länder. Ofta är det så att de berörda kommunerna har något gemensamt, som liknande geografiska förutsättningar, liknande historia, näringar eller ungefär samma befolkningsmässiga storlek.

Dela och tipsa

Använd sociala medier för att dela och tipsa om den här sidan. Läs mer om Vimmerby i sociala medier

Facebook Twitter Delicious
Sidan uppdaterad den 20 mars 2012