Du är här: Hem / Kommun & Politik / Dialog och synpunkter / Så kan du påverka / Arbeta politiskt

Arbeta politiskt

Nästan allt som händer runt omkring oss påverkas av politiska beslut. Vad du äter, hur maten produceras, hur skola, barnomsorg och äldreomsorg fungerar - allt baseras på politiska beslut. Ett sätt att påverka vilka beslut som fattas är att engagera sig politiskt.

Genom att arbeta politiskt kan du påverka hur samhället runt omkring dig ska se ut. Du kan välja att engagera dig lokalt inom ett parti, kanske som kommunpolitiker, eller mer regionalt som landstingspolitiker. Hur gör jag?

Du kan välja att arbeta för ett etablerat politiskt parti. Du kan även starta ett eget parti om du inte hittar något etablerat parti som stämmer överens med dina åsikter.

För att komma in i kommunfullmäktige måste ditt parti uppnå ett visst antal röster för att få ett mandat. Hur många röster som krävs är proportionellt utifrån antalet röstande och antalet platser i fullmäktige.

Att bilda ett politiskt parti

Det finns inga regler om hur man bildar ett parti. Ett parti är en förening och bör ha valt en styrelse och antagit sina stadgar.

Partiet kan skydda sin partibeteckning genom att ansöka hos Valmyndigheten om att registrera partibeteckningen. Partiet behöver inte ha en registrerad partibeteckning för att få ställa upp i ett val. Det finns en särskild folder om registrering av partibeteckning hos Valmyndigheten.

Sidan granskad den 4 januari 2017

Kontakt

Tänk på...

...att när du klickar på en extern länk så lämnar du Vimmerby kommuns webbplats. Vi tar då inget ansvar för det som skrivs på den länkade webbplatsen.