Du är här: Hem / Bygga, bo & miljö / Livsmedel / Livsmedelskontroll

Livsmedelskontroll

För att du ska få säker och rätt märkt mat när du äter på restaurang eller handlar i butik kontrollerar kommunens livsmedelsinspektörer alla livsmedelsverksamheter i kommunen. Genom livsmedelskontroller ser vi till att lagar och regler följs samt att brister åtgärdas.

Hur går en livsmedelskontroll till?

Varje livsmedelskontroll börjar med att vi planerar kontrollen. Bland annat läser vi om hur tidigare kontroller hos verksamheten har gått. När vi är redo besöker vi verksamheten och granskar flera olika områden. Vi kollar bland annat att lokaler och köksutrustning är rena. Vi kollar också att råvarorna förvaras i rätt temperatur och att maten som finns i köket stämmer överens med det som står på menyn.

När vi är klara skriver vi en kontrollrapport. I kontrollrapporten beskriver vi hur kontrollen gick. Vi gör alla våra bedömningar med stöd av livsmedelslagstiftningen.

Länk till vårt bildspel som visar hur en livsmedelskontroll går till.

Vad händer om ni upptäcker några brister?

Om vi upptäcker en eller flera brister skriver vi upp dem i kontrollrapporten. Är bristerna allvarliga ger vi verksamheten ett föreläggande om att åtgärda bristerna inom en viss tid. Det betyder att verksamheten måste åtgärda bristerna.

Om verksamheten inte följer föreläggandet blir nästa steg ett föreläggande med vite. Det innebär att verksamheten måste betala böter om de inte har åtgärdat bristerna inom en viss tid.

Vi kan också förbjuda en verksamhet att sälja en viss vara, eller att bedriva verksamhet överhuvudtaget. Förbudet kan sedan hävas när verksamheten har rättat till bristerna.

Hur ofta gör ni livsmedelskontroller?

Vi kontrollerar alla livsmedelsverksamheter i kommunen regelbundet. Hur ofta vi besöker en verksamhet beror på om de har en låg eller hög riskklassning. Riskklassningen i sin tur beror på vad verksamheten hanterar och i vilken omfattning. Har verksamheten en låg riskklassning kan det innebära ett besök vart tredje år. En verksamhet med hög riskklassning kan innebära flera besök per år. Om verksamheten sköter sig bra kan den belönas med färre kontroller. Sköts verksamheten dåligt kan den få fler kontroller.

Sidan granskad den 4 december 2017

Kontakt