Du är här: Hem / Bygga, bo & miljö / Hälsoskydd / Djur / Husdjur

Husdjur

Visst är det roligt att ha ett djur. Men vad tycker dina grannar? Som djurägare har du ansvar över att ditt husdjur inte stör eller orsakar problem för din omgivning. Du måste även tänka på att det finns människor som är allergiska eller rädda för vissa djur. För vissa djur måste du också ha tillstånd för att få ha dem inom tätbebyggt område.

Om problem uppstår

Du kan lösa de flesta problemen genom att prata med dina grannar. Som djurägare lönar det sig att prata med sina grannar innan problem uppstår. Om du som granne eller närboende störs av grannens husdjur ska du alltid prata med ägaren till djuret först. I andra hand ska du kontakta fastighetsägaren.

Misstänker du att ett djur far illa ska du kontakta Länsstyrelsen i Kalmar län. Är läget akut ska du kontakta polisen. Du kan också kontakta polisen om du har problem med farliga eller lösspringande hundar.

Om problem uppstår av hälsoskyddskaraktär ska du kontakta miljö- och byggnadsförvaltningen. Det är ovanligt att problem som orsakas av hundar och katter ses som ett hälsoskyddsproblem.

Sidan granskad den 28 november 2017

Kontakt


  • Miljö- och hälsoskyddsinspektör
    Direkt: 0495-24 14 40

  • Miljö- och hälsoskyddsinspektör
    Direkt: 0495-24 14 39