Du är här: Hem / Bygga, bo & miljö / Energi och klimat / Energi- och klimatrådgivning / Uppvärmning / Olja

Olja

I Sverige minskar oljan som bränsle för uppvärmning, vilket beror på att det är dyrast.

Oljan är dessutom ett fossilt bränsle som ger miljöskadliga utsläpp när den eldas. Hos en gammal panna kan verkningsgraden i värsta fall vara lägre än 50 %. Olja levereras till huset av en tankbil.

Att byta ut oljepannan mot en annan uppvärmningsform är en vinst både för ekonomin och för miljön. De vanligaste alternativen är fjärrvärme, pelletspanna eller någon form av värmepump.

Byter man till fjärrvärme eller värmepump bör man tänka på några saker:

  • Utrymmet där oljepannan stått kan bli kallt när oljepannans strålningsvärme försvinner. Man bör installera en extra radiator i detta utrymme så att det inte blir fuktigt. Det kan också finnas andra rum som varit beroende av pannans strålningsvärme ex badrum.
  • Murstocken blir kall vilket kan försämra ventilationen i hus med självdrag. En kall murstock kan också göra att luften på vinden blir kallare och om det läcker upp fuktig luft på vinden kan det bildas kondens på vinden vilket kan ge fukt- och mögelskador. Se därför över ventilationen på vinden i samband med byte av uppvärmningskälla.
  • Skorstenen bör skyddas med en huva så att regn inte slår ned utifrån. Vintertid riskerar annars skorstenen att frysa sönder.
Sidan uppdaterad den 28 september 2011

Kontakt