Du är här: Hem / Bygga, bo & miljö / Energi och klimat / Energi- och klimatrådgivning / Uppvärmning / Fjärrvärme

Fjärrvärme

Uppvärmning med fjärrvärme, baserad på biobränsle, är ett bra alternativ mijlömässigt sett. Istället för många små pannor är det en stor panna med förbränning och reningsanläggning som står under ständig kontroll vilket ger effektiv förbränning med minimala utsläpp.

Fjärrvärmecentral

En förutsättning för att fjärrvärmeutbyggnad ska löna sig är att husen ligger ganska tätt, (hög "värmetäthet"). Fjärrvärme är alltså inget alternativ för dig som bor på landet. Att  ansluta sig till ett fjärrvärmenät är relativt enkelt om huset har egen panna och vattenburet värmesystem. Då behöver hushållet bara installera en fjärrvärmecentral. Denna är oftast inte större än ett halvt kylskåp och innehåller allt du behöver för att få värme och varmvatten. Finns det inget vattenburet system i huset måste även detta installeras. Värmen levereras sedan från fjärrvärmeverket i nedgrävda ledningar fram till huset. Generellt är kostnaden för fjärrvärme lägre än den för el eller olja.

Bekvämt system

Systemet har en hög leveranssäkerhet och bekvämlighet. Att ansluta sig till ett fjärrvärmenät kostar i de flesta fall ungefär lika mycket som att  installera en ny panna om huset har vattenburen värme. Vid övergång från direktverkande el tillkommer installationen av ett  vattenburet värmesystem.

Fjärrvärmecentralen har en ungefärlig livslängd på 20 år och kräver knappt något underhåll. Det som kan behöva bytas ut är reglerutrustningen som ser till at  det är rätt temperatur på vattnet i radiatorerna. Sveriges tekniska forskningsinstitut har en lista över P-märkta fjärrvärmecentraler.

Sidan uppdaterad den 28 september 2011

Kontakt