Du är här: Hem / Bygga, bo & miljö / Energi och klimat / Energi- och klimatrådgivning / Uppvärmning

Uppvärmning

Innan man byter uppvärmningskälla är det viktigt att först göra åtgärder som minskar energianvändningen för att efter det bestämma vilken uppvärmning som passar bäst.

Det svenska genomsnittshuset på 144 kvm har en energianvändning på 26200 kWh/år. För ett normalhushåll brukar man säga att 6000 kWh/ år är för hushållsel och  nästan lika mycket är för varmvatten.

Värme kan spridas på flera olika sätt i huset. Ett vattenburet distirbutionssystem med radiatorer (element) är vanligast i svenska villor. Men det finns också ca 300 000 småhus med elradiatorer (direktel). I nybyggda hus är det vanligt med golvvärme, antingen vattenburen golvvärme eller golvvärme med elslingor. Värmen kan också spridas via ventilationsluften. Vattenburen distribution ger det mest flexibla systemet då det passar de flesta värmekällorna.

Olika uppvärmningskällor påverkar ekonomi, bekvämlighet, komforten, klimatet och miljön på olika sätt. I vänsterkolumnen hittar du mer information om de olika uppvärmningsalternativen.

I högerkolumnen hittar du en länk till Energimyndighetens Energikalkyl där du kan beräkna din bostads energianvändning.

Dela och tipsa

Använd sociala medier för att dela och tipsa om den här sidan. Läs mer om Vimmerby i sociala medier

Facebook Twitter Delicious
Sidan uppdaterad den 28 september 2011

Kontakt