Du är här: Hem / Bygga, bo & miljö / Energi och klimat / Energi- och klimatrådgivning / Hushållsel

Hushållsel

Den faktor som är mest avgörande för din energianvändning är oftast uppvärmningssystemet men det finns andra områden som påverkar

Din elkostnad

Du betalar för transporten av elen till hemmet. Den avgiften betalas till elnätsföretaget. Vilket elnätsbolag man har beror på var man bor. I Vimmerby stad är Vimmerby Energi & Miljö elnätsägare och i övriga kommunen äger Eon elnätet. Du kan därför inte själv välja elnätsföretag. Elnätskostnaderna kontrolleras av Energimarknadsinspektionen.

Du betalar för den el du köper genom ett elavtal med ett elhandelsföretag. Du väljer fritt att köpa elen från något av Sveriges ca 120 elhandelsbolag. Om du inte gör ett val så får du automatikst din nätägare som leverantör. Du får då ett dyrare pris än om du har ett avtal. Du tjänar alltså alltid på att skaffa ett avtal vare sig du väljer rörligt eller fast pris.

Den tredje delen är kostnader för skatter och avgifter som betalas till staten. Som kund betalar man för så kallade elcertifikat. Syftet med dem är stimulera utbyggnad av el från förnyelsebara energikällor.

Energimarknadsinspektionen tillhandahåller en tjänst där du kan jämföra olika elpriser. Den heter Elpriskollen och kan användas för att hitta ett elavtal som passar just dig.

Kontakta din energirådgivare om du undrar något eller behöver hjälp att tyda fakturor etc.

Belysning

Glödlampan håller på att fasas ut eftersom den inte är effektiv. Idag finns det många alternativ till glödlampan, den vanligaste kallas för lågenergilampa. Den använder ungefär en femtedel så mycket energi för samma ljus. Andra alternativ är LED (lysdiodlampor) och halogenglödlampan. Läs mer i länken till höger. Nu kan du även använda Energimyndighetens app Ljusguiden för att hitta alternativ till glödlampan, mer info hittar du i högerspalten.

Tester

Energimyndighetens Testlab testar med jämna mellanrum energiförbrukande produkter såsom värmepumpar och tv-apparater. Testerna fokuserar på både energianvändning och funktion. På Energimyndigheten kan du läsa mer om de olika testerna. Se länk i högerkolumnen.

Hemelektronik och standby

Tänk på att stänga av apparater på riktigt istället för att de ska stå på standby-läge. Om du kopplar alla apparater till ett grenuttag kan du enkelt stänga av alla på samma gång.

Välj de mest energisnåla produkterna till ditt hushåll när du köper nytt. Om du ska köpa tv kan du ta hjälp av energimärkningen. Märkningen har länge funnits för kyl och frys men finns nu alltså även för tv-apparater i skala A-G där A är mest energieffektiv.

Att mäta är att veta

På biblioteken i Vimmerby, Södra Vi och Storebro finns det energimätatre att låna! Då kan du ta reda om du har en riktig energitjuv någonstans i huset eller hur mycket el som går åt för dina apparater i stand-by t.ex.

Sidan uppdaterad den 28 september 2011

Kontakt