Du är här: Hem / Bygga, bo & miljö / Bygglov eller anmälan / Riva, rivningslov

Riva, rivningslov

För att riva byggnader inom områden med detaljplan behöver du rivningslov. I vissa fall kan du också behöva rivningslov för att riva inom områden med områdesbestämmelser. Rivningen kan omfatta hela byggnaden eller delar av den.

När behöver jag ansöka om rivningslov?

Inom detaljplan behöver du söka rivningslov om du:

  • river en hel byggnad, även stommen.
  • river en fullständig del av en byggnad. Det kan till exempel vara en veranda.
  • flyttar en byggnad från en plats till en annan. Tänk på att du sedan kan behöva bygglov för nybyggnad på den nya platsen.

Utanför områden med detaljplan kan kommunen i områdesbestämmelser bestämma att rivningslov krävs. Vid vissa åtgärder måste du göra en anmälan i stället för att ansöka om rivningslov. Kontakta miljö- och byggnadsförvaltningen om du vill riva något, så hjälper vi dig.

Hur ansöker jag om rivningslov?

Du ansöker om rivningslov genom att fylla i blanketten "Ansökan om lov och anmälan". Du hittar blanketten till höger på denna sida. Ansökan och bifogade handlingar skickar du sedan till miljö- och byggnadsförvaltningen.

Vad kostar det att ansöka om rivningslov?

När du ansöker om rivningslov tar vi ut en avgift enligt plan- och bygglovstaxan som är antagen av kommunfullmäktige. Taxan består av flera faktorer som multipliceras med varandra. Ibland tillkommer planavgift och avgift för kartutdrag. Länk till taxan hittar du till höger på sidan.

Dela och tipsa

Använd sociala medier för att dela och tipsa om den här sidan. Läs mer om Vimmerby i sociala medier

Facebook Twitter Delicious
Sidan granskad den 3 april 2018

Kontakt