Du är här: Hem / Bygga, bo & miljö / Bygga, bo & miljönyheter / Nytt avfallshanteringssystem införs
Ljushårig flicka med höstlöv

Nytt avfallshanteringssystem införs

Publicerad den 19 oktober 2016 Bygga, bo & miljö

Nu går startskottet för ett nytt avfallshanteringssystem. Inom de närmaste dagarna skickas en broschyr ut till villahushåll och fritidshusägare i Vimmerby, Hultsfred och Högsby kommuner.

Förutom broschyren lanseras även en hemsida www.snåland.com där fastighetsägarna kan söka information och göra sina abonnemangsval.

I det nya systemet går det att välja mellan tre olika alternativ; grönt, gult eller rött abonnemang.

Grönt abonnemang

Det gröna abonnemanget är det billigaste alternativet och bäst för miljön. Det består av två avfallskärl med fyra fack i varje kärl. Det innebär att kunderna kommer att kunna sortera restavfall, matavfall, färgat glas, tidningar, pappersförpackningar, metallförpackningar, plastförpackningar och ofärgat glas direkt i sina flerfackskärl vid sin fastighet.

Gult abonnemang

Som andra alternativ finns ett gult abonnemang bestående av ett fyrfackskärl där kunden kan sortera restavfall, matavfall, färgat glas och tidningar.

Rött abonnemang

Det röda abonnemanget är det tredje och dyraste alternativet och det innebär att kunden behåller sitt nuvarande sopkärl. Kunden måste då lämna alla förpackningar och tidningar på en återvinningsstation.

Som tillval till det gröna och gula abonnemanget finns även en box för batterier och lampor.

Införandet av det nya systemet är en tydlig markering om att sortering och återvinning är ett prioriterat område. Genom att ta del av erfarenheter från andra kommuner har de tre kommunerna enats om att detta är det bästa valet av avfallshanteringssystem. Beslutet togs redan 2013 av kommunfullmäktige i varje kommun.

Informationskampanjen går under namnet ”Snåland”.

– Förutom den uppenbara kopplingen till landskapet anspelar namnet på smålänningarnas berömda snålhet som en positiv egenskap. Genom att vara sparsamma med jordens resurser är vi inte bara snåla, utan även generösa mot kommande generationer, berättar Elin Svensson, ÖSK och Daniel Johansson, VEMAB.

Sista dagen för villor och fritidshus att göra sitt val är den 10 november, 2016. Informationskvällar kommer att hållas på flera platser i samtliga tre kommuner. I högermenyn hittar du tider och platser för informationsmöte i Vimmerby.

Sidan uppdaterad den 19 oktober 2016

Kontakt

Informationsmöten

22/10 kl 10.00-14.00
Återvinningscentralen, Vimmerby

31/10 kl 18.00-20.00
VEMAB´s kontor, Förrådsgatan 2, Vimmerby

2/11 kl 18.00-20.00
VEMAB´s kontor, Förrådsgatan 2, Vimmerby