Du är här: Hem / Bygga, bo & miljö / Bygga, bo & miljönyheter / Nu har mätsäsongen för radon startat
Bild på radondosor.

Nu har mätsäsongen för radon startat

Publicerad den 4 oktober 2016 Bygga, bo & miljö

Radon är en radioaktiv gas som kan skada dina lungor och luftvägar. Det enda sättet att upptäcka radon i din bostad är genom att göra en radonmätning. Mätsäsongen för radon startade den 1 oktober och pågår till den 30 april. Du kan beställa en mätning genom miljö- och byggnadsförvaltningen.

Att mäta radon är enkelt och du kan göra det själv. En radonmätning ska pågå under minst två månader men helst tre månader. Mätdosorna ska placeras i minst två bostadsrum, men inte i badrum, förråd eller tvättstuga. Dosorna ska vara placerade på samtliga våningsplan med boutrymmen.

Hur beställer jag en radonmätning?

Om du vill beställa en radonmätning genom miljö- och byggnadsförvaltningen kan du kontakta Sven af Ekenstam på 0495-24 14 40 eller Frida Rosén på 0495-24 14 39. När du har gjort beställningen tar det upp till en vecka innan du får dosorna.

Vad kostar en radonmätning?

Nedan ser du hur mycket en radonmätning kostar om du beställer genom miljö- och byggnadsförvaltningen:

Flerbostadshus som beställer mer än ett mätpaket: 325 kronor inklusive moms per mätpaket med två detektorer.
Villor: 375 kronor inklusive moms per mätpaket med två detektorer.
Extra detektorer: 150 kronor inklusive moms per extra detektor

Korttidsmätning
För att få ett snabbt och ungefärligt värde, till exempel om du ska köpa ett hus, kan du göra en korttidsmätning. Vill du göra en korttidsmätning kostar det 475 kronor inklusive moms per mätpaket med två detektorer. Behöver du extra detektorer kostar det 238 kronor inklusive moms per extra detektor. Kom ihåg att korttidsmätningen är rådgivande. Långtidsmätningen är det enda säkra alternativet.

Mer information

Vill du ha mer information om radon får du gärna höra av dig till Sven af Ekenstam, 0495-24 14 40. Du kan också besöka länkarna som finns till höger på sidan.

Sidan uppdaterad den 4 oktober 2016

Kontakt