Du är här: Hem / Bygga, bo & miljö / Bygga, bo & miljönyheter / Miljö- och byggnadspris till Tino Åberg och Åbro, Ciderfabriken

Miljö- och byggnadspris till Tino Åberg och Åbro, Ciderfabriken

Publicerad den 24 november 2016 Bygga, bo & miljö

Tino Åberg och Åbro, Ciderfabriken tilldelas miljö- och byggnadspriset 2016. Miljö- och byggnadspriset delas ut till någon eller några som visat omtanke om byggnader eller miljön. 

För att stimulera särskild omtanke om byggnader och om miljön i Hultsfreds och Vimmerby kommun delar miljö- och byggnadsnämnden ut ett miljö- och byggnadspris. Priset består av 5 000 kronor vardera och ett diplom som kommer att delas ut vid kommunfullmäktiges sammanträde den 19 december.

Motiveringen för Tino Åberg:
För hans långa och outröttliga kamp för att bevara Yxern som en levande sjö. Han har genom sitt engagemang fått såväl press och politiker som allmänhet att stötta kampen för en naturligt reglerad sjö.

Motiveringen för Åbro, Ciderfabriken:
Det nedlagda mejeriet har fått en modern tillbyggnad med nya materialval som står i sober kontrast till den äldre tegelbyggnaden. Den gamla mejeribyggnaden med en tidstypisk och estetisk medveten arkitektur har bevarats och varsamt byggts till med nya samverkande byggnadsdelar. Byggnadens ursprungsvolym är läsbar och tillbyggnaden gör huset formmässigt intressant. I bästa fall blir tillbyggnaden efterhand en del av en byggnads kulturhistoriska värde, något som berättar om tidens och historiens gång.

Sidan uppdaterad den 24 november 2016