Du är här: Hem / Barn & Utbildning / Vuxenutbildning / Campus Vimmerby / Campus i Småland / Campus i Småland får ministerbesök

Campus i Småland får ministerbesök

Sverige behöver säkra det framtida behovet av högre utbildning, även på orter utan egen högskola eller universitet. Den 3 februari 2016 kommer Helen Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) till Västervik.

– Campus Vimmerby tillsammans med representanter från politiken och ledning deltar i mötet för att diskutera högre utbildning och samhällsutveckling i landsbygdskommuner, säger Marie-Louise Johansson, chef för Campus i Vimmerby.

Under mötet i Västervik samlas företrädare för regeringen, regionförbundet i Kalmar län, Högskolan Väst, Linnéuniversitetet och de tre kommunerna Västervik, Vimmerby och Hultsfred (Campus i Småland)  för att lyfta frågan om utbildning och forskning som en del i utvecklingen på mindre orter.

Bakgrunden till stormötet på Campus Västervik är den ansökan om medel till pilotprojektet Nya vägar som sedan en tid ligger hos regeringen. Linnéuniversitetet och Högskolan Väst har gemensamt begärt 49 miljoner kronor från regeringen för en tre­årig testverksamhet i de tre kommunerna. Pilotprojektet ska ge ny kunskap om hur Sverige kan arbeta med långsiktig tillgång till utbildning på mindre orter, och hur man kan stärka tillgången på utbildad arbets­kraft inom såväl privat som offentlig sektor.

Pilotprojektet Nya vägar skulle innebära att cirka 100 nya högskoleutbildningsplatser per år förläggs till de tre orterna i form av program och kurser. Linnéuniversitetet och Högskolan Väst är huvudmän för utbildningarna. Kommunerna står för lokaler, IT-resurser, kontakter med arbetsgivare och praktiska stödinsatser till studenterna.

Sidan uppdaterad den 22 januari 2016